На базі спеціальності 181 «Харчові технології» відкрито програму для магістрів «Контроль якості та безпечності у харчовій промисловості та в індустрії краси» створену у рамках Програми Erasmus +, project KA2 “Improving skills in laboratory practice for agri-food specialists in eastern Europe» (Ag-Lab)

Процеси виробництва харчових продуктів та продуктів індустрії краси повинні бути під постійним наглядом і контролем, для цього на підприємствах впроваджують систему управління безпечністю продуктів харчування, яка розглядає усі аспекти якості та безпечності на усіх етапах виробництва.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (WHO) та FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) була розроблена система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), в її основі – визначення контрольних точок критичних при виробництві і аналіз ризиків, пов’язаних з гігієною і безпекою продуктів. Неможливо управляти харчовою безпечністю на підприємстві без підготовленого персоналу. Навчання персоналу дозволяє в подальшому самостійно розробити і адаптувати під своє підприємство систему НАССР.

Чи вийде ефективно впровадити систему харчової безпеки НАССР, якщо задіяний лише зовнішній аудитор? НАССР перестає працювати після того, як аудитор запровадить систему, якщо на підприємстві не задіяти навчання співробітників, оскільки впровадження та підтримання системи НАССР – це довготривалий процес і він можливий тільки за наявності кваліфікованих співробітників.

КОМУ ПОТРІБНЕ НАВЧАННЯ НА ОСВІТНІЙ ПРОГРАМІ

«КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ І БЕЗПЕЧНОСТІ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА В ІНДУСТРІЇ КРАСИ»?

Навчання з харчової безпечності необхідно для усіх співробітників будь-яких підприємств, які здійснюють діяльність в сфері виробництва або переробки продуктів харчування або кормів:

- для заводів і фабрик – виробників сировини, напівфабрикатів та готових до вживання харчових продуктів;

- для виробників кормів;

- для закладів громадського харчування, в тому числі для компаній, що здійснюють доставку продуктів або кейтеринг.

-сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам;

-виробникам продукції для індустрії краси.

Профільними дисциплінами освітньої програми «Контроль якості та безпечності у харчовій промисловості та індустрії краси» є:

  • Європейське законодавство з контролю безпечності у харчовій промисловості та в індустрії краси
  • Сучасні методи оцінки якості та визначення фальсифікації харчових продуктів
  • Способи визначення фальсифікації парфумерно-косметичних продуктів
  • Управління безпечністю у харчовій промисловості та в індустрії краси
  • Методи визначення токсичних речовин у харчових продуктах
  • Менеджмент якості
  • Методологія та організація наукових досліджень
  • Технохімічний та мікробіологічний контроль у харчовій промисловості та в індустрії краси
  • Інноваційні технології у харчовій промисловості та в індустрії краси
  • Технологія харчових продуктів спеціального призначення
  • Інтелектуальна власність
  • Ділова та професійна мова
  • Охорона праці та цивільний захист в галузі

Більш детальніше http://nmv.ontu.edu.ua/osvitam