Одеський національний технологічний університет

Спеціальність 181 «Харчові технології»,





 

Програма для проведення вступних іспитів

Ступінь Бакалавра

Спеціальність  181 «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

  1. Стан зернового ринку України.
  2. Загальна характеристика кінцевих продуктів підприємств галузі післязбиральної обробки та зберігання зерна.
  3. Форма і розміри зерна, вирівненість і крупність зерна.
  4. Значення вологості зерна при зберіганні. Методи визначення.
  5. Що характеризує маса 1000 зерен? Як її визначають?
  6. Що характеризує натурна маса (натура)? Як її визначають?
  7. Поняття «зернова маса». Склад зернової маси.
  8. Сипкість зернової маси.
  9. Самосортування зернової маси.
  10. Гігроскопічні властивості зернової маси.
  11. Обладнання для переміщення (транспортування) зерна.
  12. Призначення сепарування. Класифікація машин, які використовують для сепарування зерна.
  13. З якою метою проводять сушіння зерна? Загальні поняття сушіння.
  14. Для чого використовують активне вентилювання зерна?
  15. Які існують типи зерносховищ? Наведіть їх класифікацію.
  16. Які основні вимоги до зерносховищ?
  17. Перерахуйте переваги і недоліки складів та силосів.
  18. Що називають елеватором? Назвіть основні споруди елеватора.
  19. Що називають силосом? Що називають силосним корпусом?
  20. Назвіть основні типи башт механізації. Яке їх призначення?

 

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

Ступінь Бакалавра

Спеціальність  181 «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

  1. Якими показниками оцінюється якість зерна?
  2. Що являє собою зернова маса?
  3. Фізичні властивості зерна та зернової маси.
  4. Фізіологічні властивості зернової маси.
  5. Що таке елеватор?
  6. Основне технологічне обладнання елеваторів та ХПП.
  7. Основне транспортне обладнання елеваторів та ХПП.
  8. Перерахуйте основні технологічні операції зернозаготівельних підприємств.
  9. Призначення технологічної операції сушіння зерна
  10. Призначення технологічної операції очищення зерна.

 

Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь бакалавра

Спеціальність 181  «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

  1. Технологічні властивості сировини для виробництва круп, круп’яних продуктів і борошна.
  2. Асортимент, вихід і якість круп, круп’яних продуктів і борошна, що виробляються в Україні.
  3. Задачі і особливості підготовки зерна до переробки на круп’яних і борошномельних заводах.
  4. Основні етапи технології переробки зерна в борошно, їх призначення.
  5. Основні етапи технології переробки  підготовленого зерна в крупи і круп’яні продукти,  їх призначення.

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

Ступінь бакалавра

Спеціальність 181  «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

1. Анатомічна будова зерна пшениці, співвідношення анатомічних частин, хімічний склад зерна. Особливості будови зерна м'якої і твердої пшениці

2. Класифікація методів сепарування. Домішки, що містяться в зерновій масі і методи їх вилучення. Поняття ділимості зернової суміші. Показники ефективності сепарування

3. Теорія процесу сортування в розсійниках. Характеристика способів сортування і живлення груп сит. Види, марки, технічна характеристика технологічного устаткування

4. Характеристика сит, що використовуються в мукомельно-круп’яної промисловості. Поняття коефіцієнту «живого перерізу» та «номеру сита»

5. Класифікація продуктів здрібнення зерна пшениці за крупністю капроновими, поліамідними, металевими ситами. Особливості класифікації продуктів для заводів на комплектному устаткуванні. Вітчизняна і швейцарська нумерація сит. Показники якості різних продуктів здрібнення

 

 

Програма для проведення вступних іспитів

Ступінь бакалавра

Спеціальність 181 «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

  1. Призначення і зоотехнічна ефективність комбікормів. Роль комбікормів у сучасному птахівництві, тваринництві і рибництві. Транспортування та засоби згодовування комбікормів. Історія розвитку комбікормової промисловості.
  2. Асортимент, види, характеристика комбікормової продукції. Класифікація за призначенням: повнораціонні комбікорми, комбікорми-концентрати, кормові суміші. Класифікація за видами, віком і призначенням тварин: комбікорми-стартери, комбікорми-гроуери, комбікорми-фінішери, комбікорми для великої рогатої худоби, свиней, птиці, риби, хутрових звірів, домашніх тварин та ін., комбікорми для племінних тварин, комбікорми для тваринницьких комплексів та ін. Класифікація за фізичним станом і виглядом: тверді і рідкі.
  3. Рецепти комбікормової продукції та вимоги до якості. Порядок розрахунку рецептів комбікормів. Вимоги до якості комбікормової продукції.
  4. Класифікація сировини та кормових засобів для виробництва комбікормів. Сировина рослинного походження. Злакові та бобові культури. Побічні кормові продукти маслоекстракційних і зернопереробних виробництв: макухи і шроти олійних культур, зернові відходи, висівки пшеничні, мучки кормові зародок пшеничний, лузга плівчастих культур. Побічні кормові продукти крохмале-патокових виробництв: сухі кукурудзяні корми, корм пшеничний сухий, гідрол солений. Побічні продукти пивоварного і спиртового виробництв: солодові паростки, пивна дробина, суха барда. Побічні продукти цукрової промисловості: жом буряковий сухий, меляса бурякова. Каротиновмісна сировина: мука трав’яна, мука з деревинної зелені, мука хвойна. Побічні продукти переробки тваринної сировини: мука м'ясо-кісткова, м’ясна, кров’яна, кісткова, мука з кератино- і колагеновмісної сировини, жир тваринний кормовий, молоко сухе знежирене, сироватка молочна суха. Побічні продукти переробки риби, молюсків і морських тварин: мука рибна, мука крилева, китова. Сировина мінерального походження: макро- і мікроелементи. Продукти мікробіологічних і біохімічних виробництв: дріжджі кормові, кормові препарати амінокислот, вітаміни, ферментні препарати та ін.
  5. Призначення та оцінка ефективності технологічних процесів виробництва комбікормів. Технологічний процес сепарування. Технологічний процес лущення зерна плівчастих культур. Технологічний процес подрібнення. Технологічні процеси дозування та змішування компонентів комбікормів. Технологічні процеси теплової обробки зерна і комбікормів: сухе нагрівання повітрям, підсмажування, мікронізація, волого-теплова обробка, флакування, подвійне гранулювання, екструдування та експандування зерна і комбікормів. Технологічний процес гранулювання комбікормів.

 

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

Ступінь бакалавра

Спеціальність 181 «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання та переробки зерна»

 

  1. Роль комбікормів у сучасному птахівництві, тваринництві і рибництві.
  2. Асортимент, види, характеристика комбікормової продукції.
  3. Рецепти комбікормової продукції та вимоги до якості.
  4. Класифікація та характеристика сировини та кормових засобів для виробництва комбікормів.
  5. Призначення та оцінка ефективності технологічних процесів виробництва комбікормів (сепарування,  лущення зерна плівчастих культур, подрібнення, дозування та змішування компонентів комбікормів, теплової обробки, гранулювання).

 

 

 

 

Програма для проведення вступних іспитів

Ступінь бакалавра

Спеціальність  181 «Харчові технології»

Освітня програма "Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів"

 

  1. Види борошна, класифікація, асортимент, призначення, особливості хімічного складу 
  2. Загальна характеристика хлібобулочних виробів, асортимент, технологія  виробництва.  
  3. Загальна характеристика цукру, особливості  хімічного складу, технологія  виробництва, умови  зберігання. 
  4. Загальна класифікація й характеристика смакових речовин, призначення, умови  зберігання. 
  5. Характеристика и види теплової обробці сировини, зміни хімічного складу. 
  6. Асортимент, види, характеристика і технологія  виробництва макаронних  виробів.
  7. Особливості приготування тіста з пшеничного та житнього борошна
  8. Основні етапи виробництва хліба.
  9. Призначення попереднього та кінцевого вистоювання.
  10. Які процеси протікають під час приготування тіста.
  11. Показники хлібопекарських властивостей житнього борошна.
  12. Хлібопекарські властивості пшеничного борошна.
  13. Особливості розділення та випікання житнього тіста.
  14. Складові борошна та їх вплив на формування якості хліба.
  15. Види дріжджів.
  16. Способи приготування пшеничного тіста.
  17. Визначення «сила» борошна та газоутворювальна здатність.
  18. Чим відрізняється зефір від пастили.
  19. Класифікація макаронних виробів.
  20. Основні операції виробництва макаронних виробів.
  21. Заміс макаронного тіста та процеси, які при цьому відбуваються.
  22. Характеристика макаронного тіста.
  23. В чому особливості формування макаронних виробів.
  24. Види замісу макаронного тіста.
  25. Класифікація пастило-мармеладних виробів.
  26. Структуроутворювачі при виробництві пастило-мармеладних виробів.
  27. Солі модифікатори, їх призначення.
  28. Класифікація кондитерських виробів.
  29. Класифікація борошняних кондитерських виробів.
  30. Види кондитерського тіста, їх характеристика.
  31. Розпушувачі, які використовують при виробництві борошняних кондитерських виробів.
  32. Процеси, які відбуваються при випіканні борошняних кондитерських виробів.
  33. Особливості приготування тіста для цукрового та затяжного печива.
  34. Характеристика вафельного тіста.
  35. Стадії виробництва карамелі.
  36. Способи одержання карамельного сиропу.
  37. Види начинок для карамелі, вимоги до них.
  38. Призначення патоки в кондитерському виробництві.
  39. Види цукеркових мас, їх особливості.
  40. Способи формування корпусів цукеркових мас.
  41. Способи одержання помадних мас.
  42. Підготовка горіхів до виробництва.
  43. Підготовка пюре до виробництва.
  44. Горіхові цукеркові маси, їх характеристика.
  45. Способи формування пастило-мармеладних виробів.

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

Ступінь бакалавра

Спеціальність  181 «Харчові технології»

Освітня програма "Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів"

 

  1. Види борошна, класифікація, асортимент, призначення, особливості хімічного складу 
  2. Загальна характеристика хлібобулочних виробів, асортимент, технологія  виробництва.  
  3. Загальна характеристика цукру, особливості  хімічного складу, технологія  виробництва, умови  зберігання. 
  4. Загальна класифікація й характеристика смакових речовин, призначення, умови  зберігання. 
  5. Характеристика и види теплової обробці сировини, зміни хімічного складу. 
  6. Основні стадії виробництва макаронних  виробів.
  7. Основні етапи виробництва хліба.
  8. Види дріжджів.
  9. Класифікація макаронних виробів.
  10. Класифікація пастило-мармеладних виробів.
  11. Структуроутворювачі при виробництві пастило-мармеладних виробів.
  12. Класифікація борошняних кондитерських виробів.
  13. Характеристика макаронного тіста.
  14. Призначення патоки в кондитерському виробництві.
  15. Хлібопекарські властивості пшеничного борошна.

 

 

Програма для проведення  вступних іспитів

ступінь бакалавр

Спеціальність 181  «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

 

Перелік літературних джерел

 

  1. Бутковский В.А., Галкина Л.С., Птушкина Г.Е. Современная техника и технология производства муки. – М.: ДеЛи принт, 2006. – 319 с.
  2. Казаков Е.Д., Карпиленко Г.П. Биохимия зерна и хлебопродуктов. – СПб.: ГИОРД, 2005. – 512 с.
  3. Мельников Е.М., Технология крупяного производства. – М.: Агропромиздат, 1991. –208с.
  4. Мерко, І.Т. Наукові основи і технологія переробки зерна. [Текст]: підруч. / І.Т. Мерко, В.О. Моргун. – О.: «Друк», 2001. – 348 с.
  5. Мерко, І.Т. Технології борошномельного і круп’яного виробництва  [Текст] / І.Т. Мерко. – О.: Друкарський дім, 2010. – 472 с.
  6. Правила організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах [Текст] –  К, 1998. – 145 с. – У надзаг.: Мін-во АПК України, Київ, ін-т хлібопродуктів.
  7. Правила організації і ведення технологічного процесу на круп’яних заводах [Текст] – К, 1998. – 164 с. – У надзаг.: Мін-во АПК України, Київ, ін-т хлібопродуктів.
  8. Шутенко, Є.І. Технологія круп’яного виробництва [Текст] / Є.І. Шутенко, С.М. Соц. – К.: Освіта України, 2010. – 272 с.

 

Програма для проведення вступних іспитів

Ступінь Бакалавра

Спеціальність  181 «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

Перелік літературних джерел

 

  1. Вобликов Е.М. Зернохранилища и технологии элеваторной промышленности: учеб. пособие.  СПб.: Лань, 2005. – 208 с.
  2. Вобликов Е.М. Технология элеваторной промышленности: учеб. Ростов н/Д.: Изд. центр «МарТ», 2001. – 192 с.
  3. Платонов П.Н., Пунков С.П., Фасман В.Б. Элеваторы и склады: учеб. пособие. М: Агропромиздат, 1987. – 319 с.
  4. Станкевич Г.М., Страхова Т.В., Атаназевич В.I. Сушіння зерна. К.: Либідь 1997. – 352 с.
  5. Станкевич Г.М., Страхова Т.В., Шувалов С.Є., Шмагін Л.М. Сушіння зерна: Лабораторні роботи. К.: Либідь 1997. – 136 с.
  6. Трисвятский Л.А. Хранение зерна. М.: Агропром, 1985. – 351 с.
  7. Стародубцева А.И., Сергунов В.С. Практикум по хранению зерна. М.: «Агропромиздат», 1987. – 191с.
  8. Яковенко А.І., Борта А.В. Зберігання зерна: Лабораторні роботи: навчальний посібник.  Одеса: ОНТУ, 2015. – 96 с.
  9. Яковенко А.І., Борта А.В. Зберігання Кількісно-якісний облік зерна: навчальний посібник. Одеса: ОНТУ, 2016. – 173 с.

 

Програма для проведення вступних іспитів

ступінь бакалавр

спеціальність 181 «Харчові технології»

освітня програма «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів»

Перелік літературних джерел

 

  1. Андреев А.Н., Мачихин С.А. Производство сдобных булочных изделий. – М.: Агропромиздат, 1990. – 192 с.
  2. Бачурская Л. Д., Гуляев В. Н. Пищевые концентраты. – М.: Пищ. пром-сть, 1976.
  3. Васюкова А.Т., Пучкова В.Ф. Современные технологии хлебопечения. – М.: «Дашков и Ко», 2009. – 224 с.
  4. Герасимова И.В., Новикова Н.В., Карушева Н.В. Основы кондитерского производства. - М.: Колос, 1996. - 223 с.
  5. Дорохович А.М. Технологія карамелі: навч. посіб. / А.М. Дорошович- К.: Фірма «ІНКОС», 2011.- 192 с.
  6. Драгилев А.И. Производство конфет и ириса.- М.: АО «Московские учебники», 2003.- 368 с.
  7. Драгилев А.И., Лурье И.С. Технология кондитерських изделий. -М.: ДеЛи принт, 2001.-448 с.
  8. Драгилев А.И., Маршалкин Т.А. Основы кондитерского производства.-М.: Колос, 1999.-448 с.
  9. Зубченко А.В. Физико-химические основы технологии кондитерских изде-лий. - Воронеж, 2001. - 389 с.
  10. Калачев М.В. Малые предприятия для производства хлебобулочных и макаронных изделий – М.: ДеЛи принт, 2008. – 288 с.
  11. Кац З.А. Производство сушеных овощей, картофеля и фруктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. – 216 с.
  12. Ковэн С. Технологии хлебопечения.  Перевод с англ. СПб.: ИД «Профессия. – 2017. – 416 с.
  13. Лабораторний практикум з технології хлібопекарського та макаронного виробництв. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 341 с.
  14. Лебедева Л.Н. Производство кондитерских изделий на предприятиях и в цехах малой мощности: Учебное пособие/ Л.Н. Лебедева, С.Д. Дудко, В.И. Оболкина. – К.: «ИНКОС», 2010. – 312 с.
  15. Лісовенко, О.Т. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробів / О.Т.Лісовенко, О.А.Руденко – Грицюк, І.М. Литовченко. – Київ.: Наукова думка, 2000 – 282 с.
  16. Макаронные изделия: способы повышения качества и пищевой ценности/ Корячкина С.Я., Осипова Г.А. – Орел: Труд, 2006. – 276 с.
  17. Маршалкин Г.М. Производство кондитерских изделий. - М.: Колос, 1994.
  18. Медведев Г.М. Технология макаронного производства / Г.М.Медведев. –СПб.: ГИОРД, 2005. – 312 с.
  19.  Медведев, Г.М. Технология макаронного производства / Г.М.Медведев. - М.: Колос, 1998. - 272 с.
  20. Новікова О.В. Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів: навч. посібник. – К.: Видавництво Ліра-К, 2017. – 540с.
  21. Олейникова А.Я. Технология кондитерских изделий: учебник/ А.Я. Олейникова, Л.М. Аксенова, Г.О. Магомедов.- СПб.: Изд-во «РАПП», 2010.- 672 с.
  22. Основы кондитерского производства./ Драгилев А.И., Маршалкин Г.А.- М.: ДеЛи Принт, 2005.- 532 с.
  23. Пащенко Л.П., Жаркова И.М. Технология хлебобулочных изделий. – М.: КолосС, 2008. – 389 с.
  24. Проектування підприємств кондитерської промисловості: навч. посібник/ К.Г. Іоргачова, Л.В. Гордієнко, В.Ю. Толстих, Г.В. Коркач; за ред.. К.Г. Іоргачової.- Одеса : ОНТУ, 2013.- 272 с.
  25. Производство картофелепродуктов: Справочник / Н.М. Маханов, А.М. Мазур, Р.Л. Ковганко и др. – М.: Агропромиздат, 1987. – 246 с.
  26. Производство макаронных изделий быстрого приготовления/ Чернов М.Е., Гнатув Е.М.. – М.: ДеЛи принт, 2008. – 165 с.
  27. Рудавська Г.Б., Тищенко Є.В. Харчові концентрати: Підручник. – К.: Київ. нац торг.-екон. ун-т, 2001. – 320 с.
  28. Скобельская З.Г. Технология производства сахарных кондитерських изделий / З.Г. Скобельская, Г.Н. Горячева. – М.:ИРПО; ПрофОбрИздат, 2002. – 416 с.
  29. Справочник для работников лабораторий пищеконцентратного и овощесушильного производства / Под ред. Гуляева В. Н., Алимовой Т. Ж. – М.: Агропромиздат, 1986. – 206 с.
  30. Справочник технолога пищеконцентратного и овощесушильного производства. Под ред. Гуляева В. Н. –М.: Легкая и пищ. пром-сть, 1984. –        488 с.
  31. Справочник технолога плодоовощного производства. Составитель М. Куницына. – СПб: ПрофиКС, 2001. – 478 с.
  32. Термопластическая экструзия: научные основы, технология и оборудование / под. ред. А.Н. Богатырева. – М.: Ступень, 1994. – 196 с.
  33. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв. Підручник/ за ред. доктора техн. наук, проф. О.І. Гапонюка. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 432 с.
  34. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів: Навчальний посібник/ За заг. ред. Г.М. Лисюк.- Суми.: ВТД «Університетська книга», 2009.-464с.
  35. Технологія кондитерського виробництва. Практикум: навч. посібник / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, Л.В. Гордієнко, Г.В. Коркач; за ред. К.Г. Іоргачової. - Одеса: ОНТУ, 2011.- 208 с.
  36. Технологія хлібопекарського виробництва. Практикум: навч. посіб. / Т.Є. Лебеденко, Г.Ф. Пшенишнюк, Н.Ю. Соколова. – Одеса: Освіта України, 2014. – 392 с.
  37. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів: навч. посіб. / за ред. В.І. Дробот. – Київ, НУХТ Вид-во: Кондор, 2015.− 958 с.
  38. Цыганова Т.Б. Технология и организация производства хлебобулочных изделий. – 2-е изд., испр. – М.: Издательский центр «Академия», 2008. – 448 с.
  39. Цыганова Т.Б. Технология хлебопекарного производства. – М.: ПрофОбрИздат, 2001. – 427 с.
  40. Четверикова О. П. Сырье и ингредиенты хлебопекарного и кондитерского производства/ Профессия. 2018. – 618 с.

Програма для проведення вступних іспитів

ступінь бакалавр

спеціальність 181 «Харчові технології»

Освітньо-професійна програма «Технології зберігання і переробки зерна»

 

Перелік літературних джерел

  1. Афанасьев В.А. Руководство по технологи комбикормов, белково-витаминно-минеральных концентратов и премиксов. В 2-х томах. Воронеж, 2008.
  2. Єгоров Б.В. Технологія виробництва комбікормів. Одеса: Друкарський дім, 2011. 448.
  3. Контроль якості та безпеки продукції зернопереробної галузі (комбікормова галузь). Підручник. За ред. Єгорова Б.В. / Єгоров Б.В., А.О. Кочетова, Т.О. Велічко, Н.В. Хоренжий та ін. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2013. 446.
  4. Кормовые добавки: Справочник / А.М. Венедиктов, Т.А. Дуборезова,
    Г.А. Симонов, С.Б. Козловский. М.: Агропромиздат, 1992. 192.
  5. Миончинский П.Н., Кожарова Л.С. Производство комбикормов. М.: ВО Агропромиздат, 1991. 287.
  6. Остриков А.Н. Экструзия в пищевой технологии / А.Н. Остриков, О.В. Абрамов, А.С. Рудометкин. СПб.: ГИОРД, 2004. 288.
  7. Пелевин А.Д., Пелевина Г.А., Венцова И.Ю. Комбикорма и их компоненты.  М:  ДеЛи принт, 2008. 519.
  8. Правила организации и ведения технологического процесса производства продукции комбикормовой промышленности. М.: ВНПО Зернопродукт, ВНПО Комбикорм, 1991.
  9. Свеженцов А.И., Горлач С.А., Мартыняк С.В. Комбикорма, премиксы, БВМД для животных и птпцы. Днепропетровск: АРТ-ПРЕСС, 2008. 412.
  10. Справочник по кормам и кормовым добавкам / Г.А. Богданов, А.И. Зверев, Л.С. Прокопенко, О.Е. Привало; Под ред. Г.А. Богданова. К.: Урожай, 1984. 248.
  11. Технологія виробництва преміксів / Б.В. Єгоров, О.І. Шаповаленко, А.В. Макаринська. Підручник. К.: Центр учбової літератури, 2007. 288.
  12. Чернышев Н.И., Панин И.Г. Компоненты комбикормов. Воронеж: Проспект, 2005. 135.
  13. Черняев Н.П. Производство комбикормов. М.: Агропромиздат, 1989. 224.
  14. Экспертиза кормов и кормовых добавок / К.Я. Мотовилов и др. Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2004. 303.

 





URL этой статьи:
http://pk.ontu.edu.ua/Page_515.html