Одеський національний технологічний університетСпеціальність 181 «Харчові технології»
Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь бакалавра
Спеціальність 181 «Харчові технології»
-
Види натуральних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Види овочевих закусочних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини (бланшування та обжарювання); міри по охороні праці при обжарюванні овочів. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Перші і другі обідні страви, особливості складу; основні процеси виробництва - підготовка сировини, приготування заправки, бульйонів, сумішей. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Технологія консервованих напівфабрикатів для громадського харчування. Контроль якості, термін зберігання окремих видів продукції.
-
Асортимент концентрованих томатопродуктів; технологія 25%-вої томатної пасти, технологія томатних соусів.
-
Стерилізація і пастеризація. У чому різниця? По якому критерію відбирають продукти для проведення цих процесів?
-
Харчова цінність, особливості технології соку із коренеплодів і гарбузових овочів. Контроль якості готової продукції.
-
Компоти, концентровані компоти, фрукти та ягоди у фруктових соках. Вимоги до сировини при виготовлені компотів, підготовка плодів. Контроль якості готової продукції.
-
Фруктові та ягідні маринади. Вимоги до сировини, підготовка плодів, види фруктово-ягідних маринадів, вимоги до якості готової продукції.
-
Овочеві маринади. Вимоги до сировини, підготовка плодів, приготування сиропу та маринадної заливи.
-
Фруктові та ягідні соки і напої. Класифікація фруктових соків та напоїв. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Сучасні проблеми людства, пов’язані з використанням води. Роль води в природі.
-
Роль води в життєдіяльності людини та у виробництві харчових продуктів
-
Будова молекули води. Фізичні і хімічні властивості води.
-
Агрегатні стани води. Діаграма стану води.
-
Типи хімічного зв’язку. Характеристика водневого зв’язку.
-
Властивості рідин та їх характеристика.
-
Способи вираження концентрації розчину.
-
Властивості розчинів неелектролітів та електролітів.
-
Поняття про дифузію та осмос. Приклади застосування процесів дифузії та осмосу при очищенні води від забруднень.
-
Адсорбція із газів і розчинів. Застосування процесу адсорбції при очищенні води від забруднень.
-
Стійкість і коагуляція колоїдів. Явище коагуляції в харчових технологіях.
-
Поняття про процес теплообміну. Рушійна сила і тепловий баланс процесу нагрівання.
-
Поняття про процес масообміну. Рушійна сила і матеріальний баланс процесу сушіння.
Програма для проведення додаткового вступного іспиту
Ступінь бакалавра
Спеціальність 181 «Харчові технології»
-
Види натуральних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Види овочевих закусочних консервів; мета та режими попередньої теплової обробки сировини (бланшування та обжарювання); міри по охороні праці при обжарюванні овочів. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Перші і другі обідні страви, особливості складу; основні процеси виробництва - підготовка сировини, приготування заправки, бульйонів, сумішей. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Хімічний склад фруктів і овочів. Їх вплив на вибір технологічних процесів.
-
Технологія консервованих напівфабрикатів для громадського харчування. Контроль якості, термін зберігання окремих видів продукції.
-
Асортимент концентрованих томатопродуктів; технологія 25%-вої томатної пасти, технологія томатних соусів.
-
Асортимент, харчова цінність і особливості технології овочевих соків і напоїв. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Компоти, концентровані компоти, фрукти та ягоди у фруктових соках. Вимоги до сировини при виготовлені компотів, підготовка плодів. Контроль якості готової продукції.
-
Фруктові та ягідні соки і напої. Класифікація фруктових соків та напоїв. Контроль якості сировини і готової продукції.
-
Характеристика винограду, як сировини для виробництва виноградного соку. Хімічний склад. Технологічні вимоги до сировини. Особливості технології виноградного соку, вимоги до якості готової продукції.
-
Види концентрованих фруктових консервів желеподібної консистенції. вимоги до якості готової продукції. Технологія виробництва варення. Вимоги до якості готового продукту
-
Значення води в природі, житті людини, в промисловості.
-
Будова молекули води. Властивості води.
-
Агрегатні стани води.
-
Поняття про густину, теплоємність, поверхневий натяг, в’язкість розчину.
-
Розчинність речовин у воді.
-
Способи вираження концентрації розчину.
-
Електропровідність розчинів.
-
Поняття про дифузію та осмос.
-
Адсорбція із газів і розчинів.
-
Явище коагуляції.
-
Поняття про суспензії, емульсії, піни.
-
Гідравлічні процеси. Рушійна сила, розрахунок втрат тискув трубопроводі.
-
Процес теплообміну. Рушійна сила, тепловий баланс процесу нагрівання.
-
Процес масообміну. Рушійна сила, матеріальний баланс процесу адсорбції.
|
|