Одеський національний технологічний університет

181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ: «Технології м'ясних і рибних продуктів»





181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ: «Технології м'ясних і рибних продуктів»(СВО Бакалавр/СВО Магістр)


М’ясна промисловість належить до числа найважливіших годувальників України. М'ясні продукти є головним елементом державного стратегічного
запасу, а галузь м’ясної та м'ясопереробної продукції має великий вплив на розвиток економіки України. М'ясний ринок займає високу позицію серед
товарних ринків, через те, що м'ясо є невід’ємною частиною раціону кожної людини, у якого немає відповідних товарів – замінників. М'ясна галузь, як одна з основних агропромислового сектора економіки України, розвивається дуже активно і успішно. Сьогодні в Україні вирощують кращі світові породи великої і дрібної рогатої худоби, свиней і птиці. Актуальним сьогодні є впровадження технологій отримання кошерного і халяльного м'яса.

Рибному господарству традиційно належить важлива роль у забезпеченні продовольчої безпеки в багатьох країнах світу й підтриманні зайнятості населення та його добробуту. Дана галузь дає цінні харчові, кормові, лікарські і технічні продукти. У світі промислове вирощування риби залишається одним з найбільш швидкозростаючих секторів харчового виробництва. Наразі в Україні активно розвивається і рибопереробна галузь, особливо у сегменті виробництва рибного філе, консервів та пресервів, заморожених напівфабрикатів. Значна частина такої продукції виробляється з імпортної сировини та постачається на ринки інших держав.

 

М’ясопереробна галузь об'єднує підприємства з виробництва свіжого м'яса м’ясних напівфабрикатів, ковбасних виробів і м’ясних консервів. В нашій державі м’ясопереробна галузь має 150 м’ясопереробних підприємств (м’ясокомбінатів), більше 3000 приватних цехів, кілька десятків птахофабрик. За вартістю виробленої продукції ця галузь посідає перше місце в харчовій промисловості.
Виробництвом рибної продукції в межах України займаються 219 рибопереробних підприємств та 495 цехів різної форми власності.
Навчання, у рамках підготовки за освітньо-професійною програмою “Технології м'ясних і рибних продуктів” має дві складові: теоретичну і практичну.
Теоретичне навчання дає глибоко обґрунтовану наукову базу усіх технологічних процесів виробництва і переробки м’ясної і рибної сировини.
Практичне навчання відбувається в спеціально обладнаних лабораторіях, що забезпечують наближені до промислових умови, а також на сучасних
провідних підприємствах м’ясо- і рибопереробної галузі України і зарубіжжя.

Здобувачі проходять практичну підготовку на рибо- і крабопереробних підприємствах Аляски, осетрових фермах, рибодобувних суднах. Комплексна
практика на провідних західноєвропейських підприємствах забезпечує здобувачів практичними вміннями і навичками та підвищує рівень володіння іноземними мовами, що забезпечує високий рівень їхньої конкурентоспроможності на ринку праці та успішне працевлаштування.

   

Профільними дисциплінами освітньої програми “Технології м'ясних і рибних продуктів” при підготовці фахівців за СВО “Бакалавр” є:

  • Технологія м'яса і переробки птиці;
  • Наукові основи вторинної переробки м'яса;
  • Пакування та зберігання м’ясних продуктів;
  • Контроль якості, безпека та екологія в галузі;
  • Проектування підприємств галузей;
  • Технологія продуктів з водних біоресурсів;
  • Технологія стерилізованих консервів з гідробіонтів;
  • Сировина і матеріали рибної промисловості;
  • Теоретичні основи харчових технологій;
  • Стандартизація, метрологія та сертифікація;
  • Підприємництво та інвестиційна діяльність в харчовій і переробній
  • промисловості;
  • Фізико-хімічні та біохімічні основи технології переробки м'яса і риби

Профільними дисциплінами освітньої програми “Технології м'ясних і рибних продуктів” при підготовці фахівців за СВО “Магістр” є:

  • Перспективні напрямки розвитку м’ясної промисловості;
  • Технологічний інжиніринг підприємств м'ясної та рибопереробної
  • галузей;
  • Безпечність м’ясопродуктів при зберіганні;
  • Управління якістю продукції у м'ясній та рибопереробній галузях;
  • Інноваційні технології м'ясної та рибоперобної галузей;
  • Методологія та організація наукових досліджень;
  • Інтелектуальна власність;
  • Ділова та професійна мова;
  • Методика викладання у закладах вищої освіти ;
  • Інноваційний менеджмент.



 

 


КЕРІВНІ ПОСАДИ майже всіх провідних м'ясопереробних підприємств України «МХП», ПП Фірма «Гармаш», ПП «Сегрос», ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань», ТОВ «М’ясокомбінат Ювілейний», ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», ТОВ "АФ "Владівське подвір'я", ТОВ «Аквафрост», ТОВ «Істок», ТОВ «Рибак», ТОВ «Дальриба», ТОВ «Кліон».





URL этой статьи:
http://pk.ontu.edu.ua/Page_103.html