Одеський національний технологічний університет

181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ: «Технології молока, жирів і продуктів для індустрії краси» (СВО Бакалавр/СВО Магістр)



ОП «ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА, ЖИРІВ І ПРОДУКТІВ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ КРАСИ» – ЦЕ УНІКАЛЬНА МОЖЛИВІСТЬ ОПАНУВАТИ В ОДНІЙ ОСВІТНІЙ ПРОГРАМІ ТРИ ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ ДЛЯ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ!

ТЕХНОЛОГІЯ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Робота технолога молочного підприємства полягає у виробництві молочних продуктів, а також контролі їх якості й безпечності. Молоко, яке часто називають «джерелом життя і здоров’я», а також різноманітні молочні продукти – це незамінні продукти харчування людей, особливо – дітей. Саме тому якість і безпечність цих продуктів повинні бути на найвищому рівні. Тому кожне молокопереробне підприємство висуває дуже високі вимоги до кваліфікації технолога.

Загалом, молокопереробна галузь становить 9% від усієї переробної промисловості України. Технологи молочного виробництва сьогодні знаходяться на піку популярності, вони займають провідні посади на ринку праці. Існує дуже багато підприємств , які займаються переробленням молока та виробництвом молочних продуктів – різних видів сирів, морозива, йогуртів, масла вершкового, молока питного, кисломолочних напоїв, сметани, молочних консервів тощо. Саме для лабораторій та цехів таких заводів і комбінатів потрібні фахівці – Технологи з виробництва молочної продукції. 

Поряд з високопродуктивними підприємствами молокопереробної галузі сьогодні в Україні розвивається крафтове виробництво сирів та інших молочних продуктів, які зберігають автентичність, натуральність та класичні рецептури продукції.

ТЕХНОЛОГІЯ ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПРОДУКТІВ

Олійно-жирова промисловість – це складна галузь харчової індустрії, що складається з взаємопов’язаних виробництв олії, жирів, харчового масла, маргарину та реалізації продукції. Сьогодні олійно-жировий комплекс України є єдиним сектором аграрного виробництва, де, завдяки запровадженню економічних заходів регулювання ринку, встановлено баланс економічних інтересів держави, сільськогосподарської та переробної сфер виробництва та внутрішнього споживача. Олійно-жирове виробництво відноситься до бюджетоформуючих галузей аграрного сектора з потужним експортним потенціалом, яка динамічно розвивається.

Готова продукція галузі – олія – надходить до торговільної мережі для задоволення попиту населення, а також є важливим напівфабрикатом – обов’язковим компонентом при  виготовлені широкого асортименту інших харчових продуктів – маргарину, майонезу, а також мила, стеаринових свічок, оліфи, парфумів тощо.

До складу підприємств олійно-жирової промисловості входять крупні олійно-жирові комбінати, олійно-екстракційні, олійно-пресові, маргаринові та миловарні заводи, а також невеликі цехи з виробництва олійно-жирової продукції та мила. Тому багато підприємств олійно-жирової галузі потребують кваліфікованих працівників – технологів, майстрів, лаборантів тощо.

Технолог олійно-жирової продукції відповідає за якість рослинних, тваринних жирів і продуктів харчування, які виготовляють на їх основі. Він стежить за дотриманням рецептури і технологічними процесами, контролює кількість продукції, що випускається, займається організаційними моментами.

ТЕХНОЛОГІЯ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ КРАСИ

Індустрія краси – галузь, що займається косметичним обслуговуванням, зокрема, вона включає промисловість, яка виробляє косметичні засоби. Парфумерно-косметична галузь традиційно посідає одне з провідних місць у формуванні економіки держави, проте потребує значного оновлення і модернізації. Український ринок косметичної продукції є одним із найперспективніших серед інших непродовольчих товарів, проте роль вітчизняного виробника на ньому є поки ще незначною.

Технолог з виробництва косметичної продукції – перспективна професія, яка сьогодні дозволить фахівцю як працювати на сучасному парфумерно-косметичному підприємстві, так і організувати власний бізнес із виробництва ексклюзивної лінії косметики – шампунів, гелів, кремів, тоніків, лосьйонів, скрабів, дезодорантів та інших косметичних засобів, а також унікальних сировинних інгредієнтів для їх виробництва на основі молочної та олійно-жирової сировини.

 

Профільними дисциплінами освітньої програми «Технології молока, жирів і
продуктів для індустрії краси» при підготовці фахівців за СВО «Бакалавр» є:
• Сучасні та крафтові технології у сироробстві,
• Технології та експертиза молочних і молоковмісних продуктів,
• Технології та експертиза олійно-жирових продуктів,
• Технології миловаріння та продуктів для індустрії краси,
• Хімія та технології інгредієнтів для індустрії краси,
• Хімія молочної та олійно-жирової сировини,
• Науково-практичні основи технологій молока та жирів,
• Теоретичні основи харчових технологій,
• Технології харчових виробництв,
• Мікробіологія галузі,
• Безвідходні технології у молочній та олійно-жировій галузях,
• Проєктування підприємств галузей,
• Управління якістю, безпечністю та екологія в галузі (НАССР та GMP),
• Стандартизація, метрологія та сертифікація,
• Підприємництво та інвестиційна діяльність в харчовій і переробній
промисловості.
Профільними дисциплінами освітньої програми «Технології молока, жирів і
продуктів для індустрії краси» при підготовці фахівців за СВО «Магістр» є:
• Інноваційні технології молока, жирів і продуктів для індустрії краси
• Управління безпечністю у молочній, олійно-жировій галузях та в індустрії
краси
• Прикладна мікробіологія у молочній, олійно-жировій галузях та в індустрії
краси
• Технології індустрії краси із застосуванням молочної та олійно-жирової
сировини
• Інноваційний менеджмент
• Методологія та організація наукових досліджень
• Технологія харчових продуктів спеціального призначення
• Інтелектуальна власність
• Ділова та професійна мова
• Охорона праці та цивільний захист в галузі
 

 







URL этой статьи:
http://pk.ontu.edu.ua/Page_101.html