1. Класифікація продукції м’ясопереробної галузі.
  2. Породи та кроси сухопутної птиці.
  3. Харчова цінність та хімічний склад м’яса сільськогосподарських тварин.
  4. Вплив генетики на співвідношення тканин м’яса.
  5. Способи оглушення забійних тварин.
  6. Знекровлення забійних тварин. Напрями використання крові.
  7. Ветеринарно-санітарний контроль у виробництві м’яса.
  8. Характеристика сировини тваринного походження для виробництва кормової продукції.
  9. Класифікація ковбас.
  10. Особливості технології виробництва м’ясних консервів.
  11. Бактерицидна фаза молока. Чинники, які її обумовлюють.
  12. Санітарно-гігієнічні умови одержання молока на фермах.
  13. Гомогенізація молока, способи, режими, чинники, що впливають на процес гомогенізації.
  14. Пастеризація молока, способи, режими.
  15. Сепарування молока.
  16. Державний стандарт на молоко.
  17. Склад молока.
  18. Нормалізація молока, мета, режими, способи.
  19. Класифікація кисломолочних продуктів.
  20. Класифікація питних видів молока.

 

 

Програма для проведення додаткових вступних іспитів

Ступінь вищої освіти «бакалавр»

Спеціальність 204 «Технологія виробництва і переробки продукціїтваринництва»

Освітньо-професійна програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

  1. Підготування тварин до забою.
  2. Різновиди тканин м’яса. їх промислове призначення.
  3. Харчова та біологічна цінність кролячого м’яса.
  4. Особливості обробки сухопутної та водоплаваючої птиці.
  5. Способи холодильної обробки м’яса.
  6. Пастеризація молока, способи, режими.
  7. Сепарування молока.
  8. Склад молока.
  9. Класифікація кисломолочних продуктів.
  10. Класифікація питних видів молока.

Перелік літературних джерел

1.  Технологія молочних продуктів: підручник / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. – К. : НУХТ, 2013. – 502 с.

2. Технологія сиру кисломолочного та сиркових виробів: навч. посіб. / О.В. Грек, Т. А. Скорченко. – К. : НУХТ, 2009. — 235 с.

3. Скорченко Т. А. Технологія незбираномолочних продуктів: навч. посіб. / Т.А.Скорченко, Г.Є. Поліщук, О.В. Грек, О.В.Кочубей. – Вінниця: Нова книга, 2005. – 264с.

4. Поліщук Г.Є. Технологія морозива / Г.Є. Поліщук, І. С. Ґудзь. – К.: Фірма«ІНКОС», 2008. – 220 с.

5. Хімічний склад і фізичні характеристики молочних продуктів: довідник: навч. посіб. / О. М. Скарбовійчук, О. В. Кочубей-Литвиненко, О. А. Чернюшок, В. Г. Федоров. – К.: НУХТ, 2012. – 311 с.

6. Справочник по производству мороженого / [Оленев Ю.А., Творогова А.А., Казакова Н.В., Соловьева Л.Н.]. – М.: ДеЛи принт, 2004. – 798 с.

7. Технология молока и молочных продуктов / Г.Н. Крусь, А.Г. Храмцов, З.В. Волокитина, С.В. Карпычев; Под ред. А.М. Шалыгиной. – М.: КолосС, 2004. – 455 с.

8. Арсеньева Т. П. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептури. Т.4. Мороженое. / Т.П. Арсеньева – СПб.: ГИОРД, 2002. – 184 с.

9. Твердохлеб Г. В. Технология молока и молочных продуктов. / Г.В.Твердохлеб, Р.Ю.Сажинов, Р.И.Раманаускус. – М: ДеЛи принт, 2006. – 616 с.

10. Чагаровський, О.П. Хімія молочної сировини: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів/ О. П. Чагаровський, Н. А. Ткаченко, Т. А. Лисогор; – Одеса: «Сімекс–прінт», 2013. – 268 с.

11. Горбатова Г.Г. Биохимия молока и молочных продуктов. 3-е изд., перераб. и доп. – СПб.: ГИОРД, 2003. – 320с.

12. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Т. 3. Сыры / В.В.Кузнецов, Г. Г. Шилер. Под общей ред. Г. Г. Шилера. – СПб.: ГИОРД, 2003. – 512 с.

13. Технологія виробництва продукції тваринництва: підруч. / [Бусенко О.Т., Скоцик В.Є., Маценко М.І. та ін.]; за ред. О.Т. Бусенка. – К.: «Агроосвіта», 2013. – 492 с.

14. Технологія м’яса та м’ясних продуктів: Підручник / М.М. Клименко, Л.Г. Віннікова, І.Г. Береза та ін.; За ред. М.М. Клименка. — К.: Вища освіта, 2006. — 640 с.: іл.

15. Віннікова, Л. Г. Основи птахівництва та переробки птиці / Л. Г. Віннікова, Н. М. Поварова, О. В. Синиця ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — Навч. вид. — Київ : Освіта України, 2020. — 216 с.

16. Бесулін В.І., Гужва В.І., Куцак С.М. Птахівництво і технологія виробництва яєць та м’яса птиці / В.І. Бесулін, В.І. Гужва. − Біла Церква, 2003. – 448 с.

17. Бородай В.П., Сахацький М.І., Вертійчук А.І., Мельник В.В., Пономаренко Н.П., Базиволяк С.М., Краснощок В.Г. Технологія виробництва продукції птахівництва : підручник / В.П. Бородай, М.І. Сахацький – Вінниця: Нова Книга, 2006.− 360 с.

18. Вівчарство [Текст] : навчальний посібник / В'ячеслав Олексійович Сухарльов, О.П. Дерев'янко. - Харків : Еспада, 2003. - 256 с.

19. Штомпель М.В. Технологія виробництва продукції вівчарства: Навч. видання. – К.: Вища освіта, 2005. – 343с.

20. Бомко В.С., Бабенко С.П., Москалик О.Ю., Гришко Г.І., Токаренко М.Д., Чумакова Л.О. Годівля сільськогосподарських тварин : підручник / В.С. Бомко, С.П. Бабенко. – Вінниця : Нова Книга, 2001. – 240 с.

21. Годівля сільськогосподарських тварин [Текст] : підручник для студентів вищ. навч. закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації / І.І. Ібатуллін, Д.О. Мельничук, Г.О. Богданов та ін.; За ред.: І.І. Ібатулліна. - Вінниця : Нова книга, 2007. - 616 с.

22. Свинарство і технологія виробництва свинини [Текст] : підручник для аграрних вузів ІІІ-ІУ рівнів акред. із спец. "Зооінженерія". - Вид. 2-е, доп. і перероб. - Харків : Еспада, 2003. - 448 с.

23. Технологія виробництва продукції свинарства : навч. посіб./[ В.С. Топіха, В.Я. Лихач, С.І. Луговий та ін.] за ред. В.С. Топіхи. - Миколаїв : МДАУ, 2012.- 453 с. : іл.

24. Угнівенко А.М. Спеціалізоване м’ясне скотарство. – К.: Вища освіта, 2006. – 303 с

25. Селекція сільськогосподарських тварин [Текст]: Підручник для підготовки фахівців аграрних вузів I-IV рівнів акредитації з напряму "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" / Ю. Ф. Мельник [та ін.] ; За ред.: Ю. Ф. Мельника, В. П. Коваленка, А. М. Угнівенка. - К. : Інтас, 2008. - 446 с.

26. Ветеринарна гігієна та санітарія (запитання та відповіді) Д.А. Засєкін, Н.І. Косянчук, В.В. Соломон,. М.Д. Кучерук, – К: Видавництво ПП «ДіректЛайн»– 2014. –208 с.

27. Ветеринарно-санітарна експертиза м'яса та м'ясних продуктів : зб. метод. рек. / ред.: О. М. Якубчак, Л. В. Олійник. - К. : Біопром, 2011. - 186 c. - укp.

28. Маньковський А.Я., Антонюк Т.А. Технологія продуктів забою тварин. – К: Агроосвіта, 2014. – 336 с.

29. Пешук Л. В. Основи тваринництва і ветеринарно-санітарна експертиза м’яса та м’ясних продуктів. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 400 с.

30. Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва. Підручник. - Вінниця: Нова Книга, 2009. - 272 с.

31. Основи проектування тваринницьких підприємств : підручник для здобувачів ступеня вищої освіти закладів вищої освіти / О.Г. Скляр, Н.І. Болтянська. — К. : Видавничий дім «Кондор», 2018. — 380 с.

32. Генетика з основами розведення та відтворення сільськогосподарських тварин / навчально- методичний посібник // С. Л. Войтенко, О.О. Васильєва, Л.В.Вишневський, Б.С.Шаферівський – Полтава : ПП Астрая., 2018 – 213 с.