Програма для проведення вступних іспитів

ОКР «Спеціаліст»

Спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Освітня програма «Економіка підприємтсва»

 

Економіка підприємства

1.       Види та організаційно-правові форми підприємств згідно чинного законодавства України.

2.       Види об’єднаннь підприємств та їх економічна доцільність.

3.       Виробнича потужність підприємства.

4.       Виробнича програма підприємства.

5.       Якість продукції підприємства. Стандартизація та сертифікація продукції.

6.       Сутність і показники ефективності використання основних засобів підприємства.

7.       Амортизація основних засобів підприємства. 

8.       Відтворення основних засобів підприємства.

9.       Поняття, склад, показники оборотності оборотних коштів підприємства.

10.  Нематеріальні активи підприємства: поняття, види, оцінка та амортизація.

11.  Персонал підприємства: поняття і склад.

12.  Продуктивність праці: сутність, економічне значення зростання, методи її виміру.

13.  Поняття, види та функції заробітної плати.

14.  Форми та системи оплати праці.

15.  Поняття собівартості продукції, фактори її зниження та види витрат.

16.  Калькулювання собівартості продукції та кошторис витрат.

17.  Визначення рівня беззбитковості підприємства.

18.  Прибуток підприємства: поняття, види, оподаткування та шляхи підвищення прибутку.

19.  Сутність і види рентабельності та шляхи її підвищення.

20.  Шляхи підвищення прибутку та рентабельності підприємства.

21.  Ціна продукції: поняття, види та її функції.

22.  Сутність ефективності виробництва.

23.  Поняття і  види інвестицій та показники їх економічної ефективності.

24.  Реструктуризація, банкрутство і ліквідація підприємства.

25.  Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: суть, види, регулювання.

Менеджмент

1.  Риси сучасного менеджменту.

2.  Суть і різновиди організаційної управлінської структури.

3.  Характеристика основних функцій і методів управління.

4.  Стиль управління: суть, види і вплив на ефективність організації.

5.  Суть і принципи планування: переваги планової роботи, види планів.

6.  Суть управлінських рішень: їх типи і особливості, процеси підготовки, прийняття та виконання.

7.  Ефективне матеріальне стимулювання: суть і принципи забезпечення.

8.  Мета і суть трудової мотивації. Мотиваційні теорії.

9.  Мета і основні умови ефективності делегування повноважень.

10.           Функція контролю в менеджменті: ефективність, основні етапи.

Організація виробництва

1.  Виробнича структура підприємства (цехове, безцехове виробництво, комбінати)

2.  Загальна характеристика поточного виробництва

3.  Сутність і склад генерального плану підприємства

4.  Виробничий процес, типи виробництва

5.  Організація енергетичного господарства

6.  Організація складського господарства

7.  Організація ремонтного господарства, ремонтний цикл, види ремонту обладнання

8.  Організація транспортного господарства, види транспортних засобів підприємства

9.  Організація інструментального господарства

10.           Організація робочих місць, методи аналізу витрат робочого часу

Діагностика внутрішнього стану підпрємства

1.       Діагностика використання матеріальних ресурсів підприємства.

2.       Діагностика використання основних засобів.

3.       Діагностика використання трудових ресурсів підприємства та фонду оплати праці.

4.       Діагностика виробництва і реалізації продукції підприємства.

5.       Діагностика собівартості продукції (робіт, послуг).

6.       Діагностика фінансових результатів діяльності підприємства.

7.       Діагностика фінансового стану підприємства.

8.       Загальні принципи діагностики господарської діяльності.

9.       Принципи діагностики господарської діяльності.

 

Бухгалтерський облік

1.       Поняття господарського обліку. Види обліку.

2.       Бухгалтерські рахунки та їх побудова.

3.       Баланс, рахунки і подвійний запис, як основні методичні прийоми бухгалтерського обліку.

4.       Господарські операції та їх вплив на статті балансу підприємства.

5.       Документація та інвентаризація як елементи бухгалтерського обліку.

6.       План рахунків бухгалтерського обліку.

7.       Облік власного капіталу.

8.       Облік необоротних коштів на підприємстві.

9.       Аналітичний та синтетичний облік запасів.

10.Облік грошових коштів.

11.Облік розрахунків по оплаті праці.

12.Облік розрахункових операцій.

13.Готова продукція, її облік та оцінка.

14.Облік доходів та витрат на підприємстві.

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Спеціаліст»

(для абітурієнтів на основі ступеня бакалавра / освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста,

здобутого за іншою спеціальністю)

 

Спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

Освітня програма «Економіка підприємства»

 

  1. Виробнича потужність підприємства. Виробнича програма підприємства.
  2. Якість продукції підприємства. Стандартизація та сертифікація продукції.
  3. Сутність і показники ефективності використання і відтворення основних засобів підприємства.
  4. Поняття, склад, показники оборотності оборотних коштів підприємства.
  5. Нематеріальні активи підприємства: поняття, види, оцінка та Персонал підприємства: поняття і склад. Продуктивність праці: сутність, економічне значення зростання, методи її виміру.
  6. Поняття, види та функції заробітної плати. Форми та системи оплати праці.
  7. Поняття собівартості продукції, фактори її зниження та види витрат.
  8. Калькулювання собівартості продукції та кошторис витрат.
  9. Прибуток підприємства: поняття, види, оподаткування та шляхи підвищення прибутку. Сутність і види рентабельності та шляхи її підвищення.
  10. Сутність ефективності виробництва.
  11. Поняття і  види інвестицій та показники їх економічної ефективності.
  12. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: суть, види, регулювання.
  13. Суть і різновиди організаційної управлінської структури. Характеристика основних функцій і методів управління.
  14. Стиль управління: суть, види і вплив на ефективність організації.
  15. Планування, підготовка, прийняття та виконання управлінських рішень. Ефективність контролю, як функції управління.
  16. Виробнича структура підприємства (цехове, безцехове виробництво, комбінати).
  17. Виробничий процес, типи виробництва.
  18. Організація енергетичного господарства. Організація складського господарства.
  19. Організація ремонтного господарства, ремонтний цикл, види ремонту обладнання. Організація інструментального господарства.
  20. Організація транспортного господарства, види транспортних засобів підприємства.
  21. Організація робочих місць, методи аналізу витрат робочого часу.
  22. Діагностика використання матеріальних ресурсів підприємства.
  23. Діагностика використання основних засобів.
  24. Діагностика використання трудових ресурсів підприємства та фонду оплати праці.
  25. Діагностика виробництва і реалізації продукції підприємства.
  26. Діагностика собівартості продукції (робіт, послуг).
  27. Діагностика фінансових результатів діяльності підприємства.
  28. Бухгалтерські рахунки та їх побудова.
  29. Баланс, рахунки і подвійний запис, як основні методичні прийоми бухгалтерського обліку.
  30. План рахунків бухгалтерського обліку.