Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь магістра
Спеціальність 101 «Екологія»
Освітня програма «Екологічний контроль та аудит»
- Екологічна політика в СЕМ
- Екологічні аспекти харчових виробництв в СЕМ
- Законодавчі та інші вимоги в СЕМ
- Цільові та планові показники в СЕМ
- Програми СЕМ
- Ресурси, обов’язки, відповідальність, повноваження
- Компетентність, навчання, освідченість
- Зв’язок в СЕМ
- Документація СЕМ
- У правління документацією
- У правління операціями
- Підготовленість до аварійних ситуацій
- Моніторинг та вимірювання
- Оцінка відповідності
- Невідповідність, корегуючі та запобіжні дії
- Управління записами
- Внутрішній аудит
- Аналіз зі сторони керівництва
- Принципи системи екологічного менеджменту
- Позитивні ефекти впровадження СЕМ
- Класифікація заходів попередження забруднення
- Цикл Демінга та його використання в СЕМ
- Процедура сертифікації СЕМ
- Елементи СЕМ
- Види документації СЕМ
- Модель СЕМ
- Структура СЕМ
- Настанова СЕМ
- Процедури СЕМ
- Біологічне та екосистемне розмаїття.
- Внутрішньовидова і видова розмаїтість.
- Види-індикатори.
- Часові категорії екологічного нормування.
- Загальні положення та система екологічного нормування.
- Підходи санітарно-гігієнічного нормування.
- Методичні підходи до проблем екологічного нормування.
- Антропогенні забруднення
- Типи забруднень.
- Джерела забруднень.
- Забруднення атмосфери
- Забруднення гідросфери
- Забруднення ґрунтів
- Накопичення твердих побутових відходів
- Шляхи здійснення обмежень шкідливого впливу на природне середовище
- Шкідливі впливи та їх види.
- Правова основа нормування в галузі охорони навколишнього середовища.
- Міжнародні організації та стандарти з екологічного нормування.
- Система екологічних нормативів.
- Поняття ОБРВ, ОДР, ОДК, ТУВ, ДЗК, ГДВ, ГДС.
- Класифікація джерел забруднень.
- Джерела та наслідки забруднень атмосфери.
- Джерела та наслідки забруднень гідросфери.
- Джерела та наслідки забруднень літосфери.
- Методи очищення від забруднень атмосфери.
- Методи очищення від забруднень гідросфери.
- Методи очищення від забруднень літосфери.
- Нормування якості води.
- Нормування якості повітря.
- Нормування якості ґрунту.
- Нормування якості продуктів харчування.
- Нормування шумових та вібраційних забруднень довкілля.
- Нормування електромагнітного та радіаційного забруднення.
- Номенклатура показників якості води.
- Напрямки нормування забруднюючих речовин в ґрунті.
- Інструменти впливу на матеріальні інтереси підприємств.
- Плати за спеціальне використання природних ресурсів, за забруднення навколишнього природного середовища, за погіршення якості природних ресурсів.
- Нормування зборів і плати за викиди, скиди забруднюючих речовин та розміщення відходів.
- Нормативи збору, який справляється за викиди в атмосферу забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення.
- Санітарно-захисна зона підприємства.
- Загальні відомості про білки
- Гідратація білків
- Гідроліз білків
- Денатурація і коагуляція білків
- Загальні відомості про жири
- Токсичність жирів
- Гідроліз жирів. Кислотне число, метод визначення кислотного числа Псування жирів
- Осмос і зворотний осмос. Осмотичний потенціал
- Як рафінують масла?
- Як з відходів плодів вилучити пектин?
- Харчова, енергетична і біологічна цінність продуктів
- Показники якості та безпеки харчових продуктів
- Класифікація небезпек харчового походження за ступенем ризику
- Причини псування харчових продуктів
- Принципи збереження харчової сировини та продуктів. Докладно охарактеризувати біоз
- Ценноанабіоз і анабіоз як принцип збереження продуктів. Відповідні способи консервування
- Сушіння як спосіб боротьби з псуванням. Баланс сухих речовин
- Види сушарок
- Заморожування як спосіб збереження харчових продуктів
- Зберігання продуктів у середовищі осмотично активних речовин. Осмотичний потенціал розчину
- Принцип абіоза. Теплова стерилізація. Формула стерилізації.
- Консерванти, антисептики.
- Консерванти, антибіотики.
- Загальні відомості про воду і її властивості
- Класифікація видів зв'язку вологи з харчовим матеріалом
- Адсорбційна і хімічно зв'язана вода
- Осмотично пов'язана волога. Явище прямого і зворотного осмосу. Осмотичний потенціал розчинів
- Волога змочування. Явище поверхневого натягу. Загальні закономірності ПАР
- Охарактеризуйте екологічні аспекти молокопереробного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти м’ясопереробного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти зернопереробного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти виноробного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти кондитерського підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти хлібопекарного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти олійнопереробного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти рибопереробного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти борошномельного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти круп’яного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти харчоконцентратного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти комбікормового підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
- Охарактеризуйте екологічні аспекти консервного підприємства. Проранжуйте їх в порядку зростання значущості.
Програма для проведення вступних іспитів
Ступінь магістра
Спеціальність 101 «Екологія»
Освітня програма «Екологічний контроль та аудит»
Перелік літературних джерел
1. Реймерс Н.Ф. Экология: теории, законы, правила, принципы и гипотезы. - М.: Россия молодая, 1994. - 367 с.
2. Рамад Ф. Основы прикладной экологии. Воздействие человека на биосферу. - Л.: Гидрометеоиздат, 1981. - 543 с.
3. Одум Ю. Экология (в 2-х томах). - М.: Мир, 1986.
4. Реймерс Н.Ф. Природопользование. Словарь-справочник. - М.:Мысль,1990. - 639 с.
5. Білявський Г.О., Фурдуй Р.С., Костіков І.Ю. Основи екології: Підручник. – К.: Либідь, 2004. – 408 с.
6. Кучерявий В.П. Екологія. – Львів: Світ, 2000. – 500 с.
7. Некос В.Е. Основы общей экологии и неоэкологии. Часть 1 – 1999; Часть 2001. - Харьков: ХГУ.
8. Кучерявий В. П. Загальна екологія: підручник. - Львів: Світ, 2010. - 520 с.
9. Екологічна енциклопедія: У 3 т. / Редколегія: А.В. Тостоухов (головний редактор) та ін. - К.: ТОВ «Центр екологічної освіти та інформації», 2006 - Т.1, 2007 - Т.2, 2008 - Т.З.
10. Бродвій В.М., Гаца О.О. Закони екології. Навч. пос. - К.: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2003. - 178 с
11. Моніторинг довкілля: Підручник/ Боголюбов В.М., Клименко | М.О., Мокін В.Б. та ін. За ред. В.М. Боголюбова, .А. Сафранова. - І Херсон: Грінь Д.С., 2011. - 530 с.
12. Мусієнко М.М., Войцехівська О.В. Загальна екологія: навчальний
посібник. - К.: Сталь, 2010. - 379 с.
13. Мельник Л.Г. Екологічна економіка: Підручник. - Суми, ВТД «Уні- веситетьска книга», 2002. - 346 с.
14. Управління та поводження з відходами: Підручник/ Шаніна Т.П., Губанова О.Р., Клименко М.О. та ін. За ред. Т.А. Сафранова, М.О. Кпименка,- Одеса: ТЕС, 2012. - 272 с.
15. Юрасов С.М., Сафранов Т.А., Чугай А.В.Оцінка якості природних вод: Навчальний посібник. - Одеса: «Екологія», 2012. - 168 с.
16. Оцінка техногенного впливу на геологічне середовище: Підручник/ Т.А. Сафранов, О.В. Чепіжко, Є.Г. Коніков та ін. За ред. Т.А. Сафранова. - Одеса: «Екологія», 2012. - 272 с.
17. Екологія: Підручник /С.1. Дорогунцов, К.Ф. Коценко, М.А. Хвесик та ін. - К.: КНЕУ, 2005. -371 с.