1.Способи дозування. Класифікація, види дозаторів сипучих продуктів і їхні функціональні схеми, область застосування. Розрахунок точності дозування.

2.Область застосування, класифікація і принцип дії вагового обладнання .

3.Область застосування, класифікація і принцип дії просіювальних машин з круговим поступальним рухом робочих органів.

4.Основні технологічні процеси зернопереробних виробництв. Види сировини і готової продукції.

5.Призначення процесів ситового сепарування, область застосування. Класифікація сепараторів. Критерії оцінки технологічної ефективності процесу сепарування.

6.Рух частки по похилому нерухомому ситу. Вплив розміру отвору сита на характер руху частки.

7.Область застосування, класифікація машин для лущіння зерна, їхні принципи дії. Критерії оцінки технологічної ефективності дії лущильних машин.

8.Рух частки по похилому ситу, що робить зворотно-поступальний рух. Умова руху частки нагору, униз по ситу і відриву від нього.

9.Структурна схема ситового сепаратора зі зворотно-поступальним рухом сит. Призначення його основних елементів і вимоги до них.

10.Умова руху частки по ситу, що робить круговий поступальний рух. Види коливачів для такого руху сит.

11.Види сепараторів з барабанними ситами, їхні принципи дії та основні елементи.

12.Процес здрібніння і способи його реалізації. Класифікація і типи подрібнювальних машин зернопереробної промисловості.

13.Основні гіпотези здрібнювання. Критерії технологічної ефективності процесу здрібнювання і методи їхнього визначення.

14.Призначення, область застосування, принцип дії і класифікація повітряних сепараторів. Фактори, що впливають на ефективність сепарування.

15.Область застосування, класифікація і принцип дії машин для розділу часток сипкого продукту, що відрізняються сукупністю фізичних властивостей.

16.Область застосування, класифікація і принцип дії машин для обробки зерна водою.

17.Будова, робота і правила обслуговування дробарки ДДМ.

18.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження повітряного сепаратора Р3-БСД.

19.Призначення, будова і робота автомата привалу-відвалу вальцьового верстата БЗН.

20.Будова, робота, налагодження, технологічний і силовий розрахунки шнекових дозаторів сипких продуктів.

21.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження повітряного сепаратора Р3-БАБ.

22.Будова, робота і правила обслуговування трієра А9-УТК-6.

23.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження лущильної машини ЗРД-2,5. 24.Будова, робота і правила обслуговування оббивальної машини Р3-БМО-6.

25.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження сито-повітряного сепаратора А1-БІС-100. 26.Умови, особливості і вимоги до устаткування зернових виробництв.

27.Технологічний і силовий розрахунок сепараторів, що роблять зворотно-поступальний рух.

28.Призначення, види й область застосування апаратів для обробки зерна теплом. Будова і робота підігрівника зерна БПЗ.

29.Призначення, область застосування, принцип дії і класифікація трієрів. Розрахунок граничного кута підйому зернівки гладким обертовим циліндром.

30.Основи розрахунку молоткових дробарок.

31.Технологічний і силовий розрахунки сепараторів із круговим поступальним рухом.

32.Призначення, область застосування, принцип дії, структурна схема і вимоги, пропоновані до основних елементів вальцьового верстата.

33.Область застосування, класифікація і принцип дії машин для відділення ендосперму від оболонок.

34.Область застосування, класифікація і принцип дії екструдерів.

35.Область застосування, класифікація і принцип дії машин для відділення лущеного від не лущеного зерна.

36.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження зерноконцентратора А1-БЗК-9.

37.Будова, робота і правила обслуговування дозатора АД-50.

38.Призначення та область застосування устаткування для поділу суміші по розмірах часток, їхньої густині та аеродинамічним властивостям. Функціональна схема, будова, робота і регулювання ситовіечної машини А1-БСО.

39.Технологічний розрахунок горизонтальної оббивальної машини.

40.Призначення, область застосування і класифікація машин для сухої обробки поверхні зерна. Критерії оцінки їхньої технологічної ефективності.

41.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова, робота і регулювання каменевідбірних машин.

42.Призначення, область застосування, класифікація і принцип дії оббивальних машин.

43.Область застосування, будова, робота і регулювання лущільного верстата СГР.

44.Вимоги до межвальцьових передач, їхні види.

45.Область застосування, будова, робота і регулювання лущильно-шліфувальної машини А1-ЗШН-3.

46.Рух частки по похилому нерухомому ситу. Вплив розміру отвору сита на характер руху частки.

47.Область застосування, будова, робота і регулювання концентратора зерна.

48.Область застосування, будова, робота і регулювання лущильного посада.

49.Умови захоплення частки вальцями. Зв'язок діаметрів вальців і часток, що надходять на здрібнювання.

50.Область застосування, будова, робота і регулювання зволожуючих машин А1-БУЗ і А1-БАЗ.

51.Область застосування, будова, робота і регулювання шліфувальної машини А1-БМШ-2,5.

52.Будова і робота розсійників типу Р3-БРБ і Р3-БРВ.

53.Область застосування, конструкція і робота змішувачів безупинної дії.

 

54.Види живильників ситових сепараторів і їхні принципові конструкції.

55.Технологічний розрахунок гранулятора комбікормів.

56.Область застосування, будова і робота горизонтальної оббивальної машини Р3-БГО. Розрахунок частоти обертання ротора.

57.Область застосування, будова, робота і регулювання зволожуючих машин для інтенсивного зволоження зерна А1-БШУ1.

58.Область застосування, будова, робота і регулювання машини А1-БМШ для мокрого лущення.

59.Призначення, область застосування, будова і робота сепаратора А1-БСФ-50.

60.Область застосування, функціональна схема, будова, робота і регулювання мийної машини Ж9-БМА.

61.Будова, робота і регулювання вальцьових верстатів типу ЗМ.

62.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова, робота і регулювання пропарювача періодичної дії.

63.Види живильників дробарок і їхні функціональні схеми. Принципова відмінність реверсивних від не реверсивних дробарок.

64.Види зв'язку вологи з зерном і способи його зневоднювання.

65.Структурна схема молоткової дробарки, вимоги до її основних елементів і правила безпечного обслуговування.

66.Розрахунок частоти обертання сепараторів з обертовими ситами.

67.Призначення, область застосування, принцип дії, будова і робота штифтового подрібнювача-дезинтегратора і єнтолейтера РЗ-БЭР.

68.Будова, робота і регулювання вальцьових верстатів типу БВ.

69.Призначення, область застосування, принцип дії, будова і робота деташерів.

70.Призначення, область застосування та конструкції устаткування для виділення феромагнітних домішок.

71.Будова, робота, налагодження, технологічний і силовий розрахунки барабанних дозаторів. Способи регулювання продуктивності.

72.Будова, робота і регулювання вальцьових верстатів типу БЗН.

73.Призначення, область застосування, функціональна схема, принцип дії молоткових дробарок.

74.Будова, робота і правила обслуговування скальператора А1-БЗО.

75.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження повітряної колонки А1-БКА.

76.Будова, робота і правила обслуговування круповідділювача БКО.

77.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження падді-машини.

78.Будова, робота і правила обслуговування тарілчастого дозатора МТД.

79.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження змішувача А9-БСГ-3.

80.Будова, робота і правила обслуговування дробарки ДЖЛ.

81.Область застосування, класифікація і принцип дії машин для вилучення інорідних тіл.

82.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження трієра А9-УТО-6.

83.Будова, робота і правила обслуговування просіювала А1-БПК.

84.Область застосування, класифікація і принцип дії експандерів.

85.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження автоматичних ваг Д-20.

86.Будова, робота і правила обслуговування вимельної машини А1-БВГ.

87.Область застосування, класифікація і принцип дії лущильних машин.

88.Призначення, область застосування, функціональна схема, будова і робота, налагодження віброценрофугала Р3-БЦА.

89.Будова, робота і правила обслуговування преса-гранулятора ДГ-1.

90.Область застосування, класифікація і принцип дії машин для подрібнення зерна.

91.Поняття про швидкість зношування.

92.Поняття надійності обладнання і технологічного процесу.

93.Охарактеризувати надійність як складну властивість якості виробу.

94.Поняття о безвідказності виробу.

95.Типові форми пошкодження, зносу і руйнування підшипників ковзання.

96.Типові форми пошкодження, зносу і руйнування підшипників кочення.

97.Типові форми пошкодження, зносу і руйнування валів, осей, шліцевих і шпоночних з’єднань.

98.Типові форми пошкодження, зносу і руйнування зубчастих передач.

99.Типові форми пошкодження, зносу і руйнування гумовотканинних пасів.

100.Приклади можливих критеріїв граничного стану виробів.

101.Назвіть методи, які використовуються для оцінки граничного стану деталей.

102.Назвіть та характеризуйте методи виявлення зовнішніх дефектів деталей.

103.Назвіть недоліки консистентних мастил.

104.Поняття про довговічність виробу.

105.Надати поняття  про працездатний стан виробу.

106.Поняття про ремонтнопридатність виробу.

107.Поняття о кількісних показниках надійності, їх призначення і шляхи отримання.

108.Види технічного обслуговування обладнання на підприємствах галузі хлібопродуктів, їх задачі і зміст.

109.Узагальнені (комплексні) показники надійності.

110.Якими показниками характеризують рівень надійності сукупності (партії) виробів і окремих виробів.

111.Основні причини зниження працездатності обладнання.

112.Поняття про відказ і пошкодження виробу.

113.Назвіть технолого-машинобудівні причини відмов обладнання.

114.Що таке швидкісний ремонт?

115.Як визначають похибки форми деталей.

116.Назвіть основні ознаки „старіння” рідкого мастила.

117.Спрощені методи оцінки якісних чинників рідких мастил.

118.З яких складових складається система технічного діагностування.

119.Що таке технічна діагностика ?

120.Як розраховують число планових поточних ремонтів і планових технічних обслуговувань.

 

Програма

для проведення вступних іспитів

ОКР спеціаліст

Спеціальність 133  «Галузеве машинобудування»

Освітня програма «Обладнання хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв»

 

Обладнання хлібопекарських  виробництв

1.    Агрегати для неперервного приготування тіста. Технологічний розрахунок ємностей для бродіння тіста.

2.    Агрегати для порційного приготування тіста. Технологічний розрахунок ємностей для бродіння тіста.

3.    Апарати і установки для приготування розчинів і емульсій  хлібопекарських  виробництв і їх технологічний розрахунок.

4.    Будова, принцип дії устаткування для валки і змішування борошна (дозаторів, борошнозмішувачів) і методика його розрахунку.

5.    Будова, принцип дії, коротка технічна характеристика і методика розрахунку машин для поділу тіста з мірними комірками і шнековим нагнітанням тіста (“Кузбас”, ХДФ – 2М і ін.).

6.    Будова, принципи дії і технічні характеристики просіювачів борошна та іншої сировини на прикладі “Піорат - М” (“Піорат”).

7.    Будова, принципи дії і технічні характеристики просіювачів з обертовими барабанними ситами (П2П, “Вороніж”).

8.    Будова, робота, технологічний і силовий розрахунки машини для замісу тіста
И8-ХТА-12/1.

9.    Види буратів. Розрахунок продуктивності бурату.

10.              Вимоги до устаткування хлібопекарського виробництва, його класифікація і продуктивність.

11.              Загальна будова і принципи дії машин для поділу тіста.

12.              Загальна і функціональна класифікація устаткування. Дійсна і теоретична продуктивність устаткування.

13.              Історія розвитку і напряму підвищення ефективності хлібопекарського виробництва.

14.              Класифікація дозаторів і способи їх регулювання.

15.              Класифікація і види ситових сепараторів. Розрахунок сепараторів з плоскими ситами.

16.              Класифікація поточних ліній за ступенем механізації і компоновки ліній.

17.              Класифікація, призначення і види тістопріготувальних агрегатів.

18.              Механізми для посадки тістових заготовок в шафи для  розстойки  і їх функціональні схеми.

19.              Призначення, будова, робота і регулювання дозуючої станції ВНИИХП–0–6.

20.              Процес замісу тіста і його особливості. Класифікація і призначення машин для замісу тіста.

21.              Розрахунок кількості діжок для приготування опари і тіста.

22.              Розрахунок продуктивності машин в багатопотоковій лінії з потоками, що сходяться і розходяться, з врахуванням втрати сухих речовин.

23.              Схеми установок для приймання, транспортування і безтарного зберігання муки на хлібопекарних підприємствах. Переваги безтарного способу перед тарним.

24.              Технологічний розрахунок барабанних дозаторів.

25.              Технологічний розрахунок тарілчастого дозатора.

26.              Тістоприготувальні агрегати,  їх структурні схеми, принцип дії.

27.              Устаткування для остаточної розстойки  і способи регулювання часу розстойки. 

28.              Устаткування для поділу, формування заготовок бубличних виробів і сухарних плит.

Обладнання макаронних виробництв

29.              Види макаронних виробів. Основні стадії і етапи виготовлення макаронних виробів.

30.              Види матриць, їх будова, робота і основи  розрахунку.

31.              Види пресуючих пристроїв макаронних пресів, їх особливості, будова, робота і основи розрахунку.

32.              Дозатори і машини для замісу тіста в макаронному виробництві.

33.              Класифікація макаронних пресів. Структурна  схема, пристрій і робота пресів для довгих макаронних виробів.

34.              Класифікація макаронних пресів. Структурна схема, будова і робота пресів для короткорізаних макаронних виробів.

35.              Особливості замісу макаронного тіста і його реологія. Функціональні схеми дозаторів муки і види тістомісильних машин і особливості їх обслуговування.

36.              Призначення і конструкція устаткування для розрізання і розкладання вологих макаронних виробів. Методика технологічного розрахунку різальних і різально-розкладальних машин.

37.              Призначення, будова і робота стабілізаторів–накопичувачів короткорізаних виробів та виробів розвішаних на бастунах.

38.              Принцип дії, будова, робота і параметри роботи сушарок з бастунами.

39.              Принцип дії, будова, робота і параметри сушки короткорізаних виробів, технологічний розрахунок сушарок.

40.              Розрахунок потокових ліній макаронного виробництва.

41.              Склад і устаткування ліній для виробництва довго- і короткорізаних макаронних виробів.

42.              Технологічний розрахунок потокових ліній макаронного виробництва.

43.              Устаткування для розкладання виробів в лотки і розвішування їх на бастуни. Розрахунок устаткування.

44.              Устаткування для замісу тіста і формування макаронних виробів.

45.              Устаткування для укладання пачок в картонні короби і їх запечатування.

46.              Устаткування для фасування і пакування короткорізаних виробів в картонні пачки і термозварювальні пакети та їх технологічний розрахунок.

47.              Устаткування для фасування і пакування довгих виробів в картонні пачки і термозварювальні пакети та їх технологічний розрахунок.

Обладнання кондитерських виробництв

48.              Будова, принцип дії устаткування для здобуття однорідних мас. Область застосування, будова і робота, технологічний і силовий розрахунки віброзмішувача ШВС.

49.              Будова, робота, основи технологічного і  теплотехнічного розрахунків сироповарочної станції ШСК – 1.

50.              Види карамелі і види машин для формування карамелі. Будова, робота, регулювання і розрахунок ротаційних різальних і штампувальних машин.

51.              Машини для формування цукерок методом різання і штампування.

52.              Область застосування, будова і розрахунок машин для штампування пластичного і пружного тіста.

53.              Область застосування, класифікація і принципіальні схеми машин для отримання однорідних мас.

54.              Область застосування, принцип дії, пристрій і робота збивальних машин і тягнульної  машини безперервної дії, їх технологічний розрахунок. Критерій оцінки технологічної ефективності їх дії.

55.              Область застосування, принципіальні схеми, будова і робота, технологічний розрахунок збивальних машин. Види робочих органів і їх руху.

56.              Область застосування, принципові схеми, будова і робота кулькових і комбінованих подрібнювачів і основи їх розрахунку.

57.              Призначення, класифікація і основи розрахунку машин для охолодження кондитерських мас і виробів.

58.              Призначення, класифікація, будова і принцип дії помадозбивальних машин. Розрахунок помадозбивальних машин.

59.              Призначення, область застосування і способи формування кондитерських виробів.

60.              Призначення, область застосування, принцип дії, будова, робота і технологічний розрахунок ротаційних формуючих машин для борошняних виробів ШРМИ (РМБ - 1).

61.              Призначення, структурна схема, будова, робота, наладка і основи розрахунку відсаджувальних машин.

62.              Призначення, структурна схема, будова, робота, наладка і основи розрахунку шнекових і валково–шестерняних екструдерів.

63.              Принцип дії машин неперервної дії для одержання однорідних мас. Область застосування, будова і робота віброзмішувача ШВС.

64.              Принципіальна схема, будова, робота і технологічний розрахунок ланцюгової карамелештампувальної машини Ш – 3.

65.              Принципіальна схема, будова, робота і технологічний розрахунок штампувально – ріжучого агрегату з періодичною дією транспортера.

66.              Принципові схеми, область застосування, будова, робота і регулювання подрібнювачів стискуюче-стираючої дії (дискові, меланжор, валкові).

67.              Принципові схеми, область застосування, будова, робота і технологічний розрахунок збивальних машин. Види робочих органів.

68.              Розрахунок продуктивності пакувальних автоматів I, II, III класів.

69.              Склад, схеми і робота ліній виробництва карамелі з начинкою, помадних цукерок, шоколаду і какао-порошку.

70.              Способи подрібнення, класифікація подрібнюючих машин кондитерського виробництва, критерії технологічної ефективності подрібнення і методи їх визначення.

71.              Устаткування для уварювання розчинів. Основи його розрахунку.

72.              Функціональна схема лінії для виробництва формового хліба.

Експлуатація, ремонт та обслуговування машин

73.              Види, призначення і організація проведення ремонтів машини.

74.              Дайте характеристику етапів зношування деталей машини від початку її експлуатації.

75.              Дайте характеристику етапів зношування деталей машини від початку до кінця її експлуатації.

76.              Дайте характеристику фрикційних зв’язків і видів зношування деталей.

77.              Дайте характеристику фрикційних зв'язків і видів зношування деталей.

78.              Основне призначення і класифікація мастил.

79.              Перерахуйте основні види відмов устаткування.

80.              Перерахуйте причини і наслідки відмов устаткування.

81.              Порядок пуску машини в роботу.

82.              Призначення і організація служби головного механіка підприємства.

83.              Призначення, види і напрями модернізації устаткування.

84.              Призначення, види, характеристики і сфера застосування рідких мастил.

85.              Призначення, особливості, види, характеристики і область застосування консистентних мастил.

86.              Способи і пристрої нанесення мастил при змащуванні машин.

87.              У чому полягає зміст, характер і види технічного обслуговування машини?

88.              У чому полягає зміст, характер і види технічного обслуговування машини?

89.              У чому полягають кріпильні і регулювальні роботи при експлуатації машин?

90.              Що мають на увазі під експлуатацією машин і які заходи її складають?

91.              Що розуміють під експлуатацією машин, і які заходи її складають?

92.              Що таке швидкісний ремонт?

93.              Як визначають трудоємність ремонтних робіт і кількість експлуатаційного персоналу (обслуговуючого і ремонтного)?

94.              Яке призначення і склад ремонтно-механічного цеху (майстерні) підприємства?

95.              Які показники складають експлуатаційну надійність машин?

Програма для проведення вступних іспитів

ОКР «Спеціаліст»

Спеціальність 133 “Галузеве машинобудування”

Освітня програма «Обладнання харчових виробництв»

 

1.   Перелічити і охаректеризувати види виробів промислового виробництва.

2.  Перелічити і охарактеризувати стадії розробки машини.

3.  Призначення і правила побудови функціональної схеми автомата (на прикладі).

4.   Поняття технологічної операції та її елементів. Побудова технологічної карти автомата (на прикладі).

5.   Мета і правила проведення технологічного розрахунку машини.

6.  Структура  автоматів. Призначення елементів структури.

7.   Мета і правила проведення кінематичного розрахунку машини.

8.   Кінематична схема автомата, правила підбору її елементів та побудови (на прикладі).

9.  Мета, способи і правила проведення силового розрахунку машини.

10.      Рекомендації щодо компонування і розділення конструкції на складальні одиниці.

11.       Цикли руху та інтервалу переміщень робочих органів машини.

12.       Циклограми робочих органів, їх види.

13.       Циклограми автоматів, правила їх побудови. Поняття фазового часу.

14.       Механічний привід автомата, принципи підбору виконуючих механізмів.

15.       Основи безмоментної теорії оболонок, базові гіпотези, рівняння Лапласа.

16.       Розрахунок і конструювання циліндричних оболонок, що працюють під внутрішнім тиском.

17.       Розрахунок і конструювання циліндричних оболонок, що працюють під зовнішнім тиском.

18.      Розрахунок і конструювання циліндричних оболонок, що працюють під внутрішнім і зовнішнім тиском.

19.      Розрахунок і конструювання сферичних оболонок, що працюють під внутрішнім і зовнішнім тиском.

20.      Розрахунок циліндричних оболонок, що працюють під осьовим стисненням і зовнішнім тиском.

21.      Види конічних оболонок, їх застосування і способи розрахунку.

22.      Розрахунок еліптичних днищ на внутрішнє (і зовнішнє) тиск.

23.      Принцип вибору і розрахунку конічних днищ.

24.      Розрахунок і спосіб виготовлення сферичних днищ.

25.      Способи закріплення та розрахунок сферичних днищ без відбортовки.

26.      Розрахунок круглих плоских днищ методом супроводжуючих функцій.

27.       Розрахунок та способи закріплення круглих плоских днищ.

28.      Розрахунок і правила вибору опор апаратів.

29.      Класифікація технологічних машин за характером дії (схема класифікаційної структури).

30.      Класифікація машин за ступенем і системі автоматизації (приклади схем).

31.      Види продуктивності технологічних машин, їх з’вязок між собою.

32.      Продуктивність машин 0 і I  класів (приклади).

33.      Продуктивність машин ІІ  класа (приклад).

34.      Продуктивність машин ІІІ  класу (приклад).

35.      Продуктивність машин ІV класу (приклад

36.       Коефіцієнти готовності і технічного використання, їх зв’язок з продуктивністю.

37.       Поняття якості конструкції машини, критерії його оцінки.

38.      Поняття технологічності і конструкції машини, критерії стандартизації, уніфікації, нормалізації.

39.      Поняття агрегатування і експлуатаційної економічності.

40.      Критерії оцінки експлуатаційної економічності машини.

41.      Поняття ергономічності і естетичності конструкції машини.

42.      Поняття надійності конструкції машини.

43.      Потокові лінії галузі, їх організація

44.      Види і розрахунок проміжних і сполучних елементів потокових ліній галузі.

45.      Роботи в харчовій промисловості, галузі їх застосування і перспективи розвитку.

46.      Перелічити і охарактеризувати види конструкторської документації.

47.      Розрахунок і конструювання циліндричних оболонок, що працюють під наливом.

48.      Поняття безпеки конструкції машини і способи її забезпечення.

49.      Передпроектна стадія створення машини, її етапи.

50.      Поняття стійкості оболонки під дією зовнішнього тиску (і осьового стиснення). Способи забезпечення стійкості.

51.      Порівняння машин за окремими показниками якості.

52.      Поняття фазового часу, його роль при побудові циклограм автоматів і зв’язок з кінематичним циклом.

53.      Буферні накопичувачі, їх місце і значення в потокових лініях. Розрахунок буферних накопичувачів.

54.      Товщина стінки оболонки тіла обертання. Виведення рівняння Лапласа.

55.      Круглі плоскі днища, їх розрахунок та способи закріплення.

56.      Стійкість циліндричних оболонок до дії зовнішнього тиску (і осьового стиснення). Методи забезпечення стійкості.

57.  Основні терміни та визначення тари та упаковки.

58.  Основні характеристики картона та методи їх визначення.

59. Специфічні властивості пакувальних матеріалів для харчових продуктів.

60. Одношаровий картон, зклеєний картон, багатошарові матеріали на базі картону, їх основні характеристики.

61. Профільно - орієнтований картон, основні характеристики, властивості.

62.  Клеєві матеріали, клеєві стрічки, матеріали для зклеювання картонної тари.

63.  Лінії фальцування. Бігування картону, інструмент.

64.  Лінії фальцування. Рилювання картону, інструмент.

65.  Схема роботи етикетувального автомату для самоклеючих етикеток.

66.  Технологія виготовлення упаковки тетра-брик.

67.  Технологія виготовлення упаковки пюр-пак.

68.  Консервная жерсть, основні характеристики та методи їх визначення.

69.  Листи та стрічки алюмінію та його сплавів, основні характеристики та методи їх визначення.

70.  Лакування та літографування жерсті та алюмінію. Лакофарбові матеріали.

71.  Класифікація металевої тари.

72.  Технологія виготовлення кінців (кришка і дно) металевої тари.

73.  Розрізання і калібрування листів жерсті та алюмінію. Принцип роботи дискових та фігурних ножиць.

74.  Штампування металевої тари та закупорювальних засобів. Конструкція штампа.

75.  Підвиввання, нанесення пасти, сушіння кінців металевої тари. Принцип роботи підвивальної та пастокладельної машини.

76.  Технологія виготовлення цільноштампованих корпусів металевої тари.

77.  Технологія виготовлення зварних корпусів металевої тари.

78.  Схема роботи автомату для зварювання корпусів металевої тари.

79.  Схема роботи відбортувальної машини для металевої тари.

80.  Закатний шов металевої тари. Типи закатних машин. Схема роботи закатної машини.

81.  Можлива продуктивність закатних машин, виходячи з чого та чим визначається.

82.  Класифікація закупорювальних засобів для скляної тари.

83.  Кришки твіст-офф, прес-твіст. Конструкція, класифікаційні ознаки.

84.  Кришки І (СКО), кроненпробки, алювієві гвинтові ковпачки. Конструкція, класифікаційні ознаки.

85.  Основні матеріали для виготовлення полімерної упаковки. Їх основні характеристики.

86.  Деструкція полімерів. Види деструкції.

87.  Вплив факторів зовнішнього середовища на якість упакованого харчового продукту.

88.  Вимоги до полімерних і комбінованих матеріалів для харчової упаковки.

89.  Плівки на основі поліолефінів і співполімерів. Матеріал эколін.

90.  Плівки на основі полістиролу, поліаміду, поліетилентерефталату, інші види полімерних плівок.

91.  Спеціальні плівки. Термозбіжні та розтягувальні плівки.

92.  Основні типи багатошарових полімерних і комбінованих матеріалів. Призначення шарів.

93.  Технологія пакування у напівжорстку полімерну тару «фарм-фил-сил». Використовуванні матеріали.

94.  Технологія пакування в полімерну плівку безперервним способом на автоматах вертикального типу.

95.  Технологія пакування в полімерну плівку безперервним способом на автоматах горизонтального типу.

96.  Лінія для групового пакування товарів у термозбіжну плівку.

97.  Переваги і недоліки скляної тари. Оптичні і хімічні  властивості скла.

98.  Термічні і механічні властивості скла. Склад тарного скла.

99.  Формування скляної тари. Спосіб пресовидування.

100.  Формування скляної тари. Спосіб видування.

101.  Відпал скляної тари.

102.  Типи вінців скляних пляшок.

103. Типи вінців скляних банок та бутилів.

104.  Вплив на скляну тару технологічних процесів харчових виробництв та миття тари.

105.  Технологія закочування та схема роботи машини для закочування скляної тари типу І.

106.  Технологія закупорювання та схема роботи закупорювальної машини для скляної тари тип ІІІ.

107. Машини для транспортування сировини. Елеватор «Гусяча шия». Призначення , принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

108.  Описати послідовність підготовки машини  елеватор «Гусяча шия»до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

109. Машини для миття рослинної сировини. Класифікація. Вибір машин для миття в залежності від виду сировини та забруднень. Характеристика забруднень.

110. Машини для подрібнення сировини тваринного походження. М’ясорубка МП-160. Описати послідовність підготовки машини до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

111. Машина для миття рослинної сировини з м’яким режимом А9-КМБ. Призначення будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають мийці за допомогою вказаних машин.

112. Машини для нарізання сировини тваринного походження. Шпигорізка ФШГ: підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

113. Машина для миття рослинної сировини з жорстким режимом А9-КЛА/1. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають мийці за допомогою вказаної машини.

114. Описати послідовність підготовки машини для миття рослинної сировини з жорстким режимом А9-КЛА/1 до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

115. Машина для миття рослинної сировини з проміжним режимом Т1-КУМ-3. Призначення, будова та принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають мийці за допомогою вказаної машини.

116. Машини дл перемішування неоднорідних харчових середовищ. Фаршезмішувач ФММ-300: підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

117. Машини для миття рослинної сировини. Струшуюча мийна машина КМЦ. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають мийці за допомогою вказаної машини.

118.Протиральні машини. Призначення. Підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

119.Машини для миття рослинної сировини. Барабанна мийна машина А9-КМ-120. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають мийці за допомогою вказаної барабанної мийної машини.

120.Описати послідовність підготовки мийної машини для коренеплодів до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

121.Машини для миття скляної тари. Загальна характеристика, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

122.Обладнання для подрібнення фрагментів в рідких середовищах. Клапані гомогенізатори: призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

123.Машина для інспектування рослинної сировини А9-КТФ. Будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають інспектуванню за допомогою вказаної машини.

124.Описати послідовність підготовки машини для інспектування рослинної сировини А9-КТФ до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

125.Машина для сортування рослинної сировини А9-К2-1.10,0. Будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають інспектуванню за допомогою вказаної машини.

126.Описати послідовність підготовки машини для сортування рослинної сировини до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

127.Машини для калібрування рослинної сировини. Механізми для калібрування, загальна характеристика. Характеристика видів сировини за геометрією та фізико-механічними характеристиками, які підлягають калібруванню.

128.Машини для подрібнення. Ножова дробарка КДП-4М: призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

129.Машини для очищення коренеплодів серії МОК. Загальна характеристика. Будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності. Характеристика видів сировини, які підлягають очищенню за допомогою вказаних машин.

130.Загальні правила експлуатації та обслуговування обладнання для наповнення скляної тари рідким харчовим продуктом в полі гравітаційних сил.

131.Обладнання для подрібнення фрагментів в рідких середовищах. Гомогенізатор ОГБ-5. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

132.Мастильні матеріали. Класифікація. Вибір мастильних матеріалів для змащування вузлів тертя в залежності від режимів роботи обладнання та умов експлуатації.

133.Агрегат А9-КЛШ/30 для паротермічного очищення коренеплодів. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

134.Ущільнення вузлів тертя. Види ущільнень, загальна характеристика, експлуатація та обслуговування.

135.Автомати для наповнення тари густими продуктами серії ДН. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

136.Експлуатація та обслуговування молоткових дробарок для рослинної сировини. Призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

137.Машини для розділення неоднорідних харчових середовищ в полі відцентрових сил. Сепаратори-очисники. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

138.Описати послідовність підготовки сепаратора ОМБ-3  до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

139.Машини для розділення неоднорідних харчових середовищ в полі відцентрових сил. Сепаратори-розділювач Г9-КОВ для рослинних суспензій. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

140.Описати послідовність підготовки сепаратора-розділювача Г9-КОВ для рослинних суспензій до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

141.Машини для розділення неоднорідних харчових середовищ в полі відцентрових сил. Центрифуга ФГШ-401К-1. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

142.Описати послідовність підготовки центрифуги ФГШ-401К-1 до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

143.Машини для розділення неоднорідних харчових середовищ. Шнековий прес ВПО-30А. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

144.Послідовність підготовки шнекового преса ВПО-30А до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

145.Машини для розділення та подрібнення рослинних суспензій. Протиральні машини. Класифікація. Аналіз конструктивних рішень, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

146.Описати послідовність підготовки протиральних машин до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

147.Штокові укупорювальні автомати. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи.  Розрахунок продуктивності та потужності.

148.Пристрої для подачі мастильних матеріалів до вузлів тертя. Загальна характеристика. Вибір пристроїв в залежності від режимів роботи машин та видів мастильних матеріалів.

149.Машини для оформлення товарного виду готового продукту. Етикетувальна машина ВЕМ. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

150.Описати послідовність підготовки етикетувальної машини ВЕМ до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

151.Автомати для наповнення тари продуктом з надлишковим тиском. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

152.Машини для тонкого подрібнення. Куттер Л5-ФКН: призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

153.Автомати для наповнення тари продуктом в умовах розрідження. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

154.Експлуатація та обслуговування обладнання для розділення неоднорідних харчових середовищ в полі відцентрових сил. Призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

155.Автомати для наповнення тари продуктом за рівнем. Загальна характеристика. Будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

156.Описати послідовність підготовки до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення автоматів для наповнення тари продуктом за рівнем.

157.Стрічкові апарати для бланшування. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

158.Описати послідовність підготовки до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення стрічкових апаратів для бланшування. Скласти схему та карту мащення.

159.Бланшувач ковшовий БК. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

160. Описати послідовність підготовки до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення бланшувала кошового БК. Скласти схему та карту мащення.

161.Підігрівач ВНІІКОП-2. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

162.Описати послідовність підготовки до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення підігрівача ВНПКОП-2. Скласти схему та карту мащення.

163.Трубний вакуум-підігрівач КПТ-2. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності.

164.Експлуатація та обслуговування автоматів для наповнення тари густим продуктом. Призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення.

165.Однокорпусні вакуум-випарні апарати. Призначення, будова, принцип роботи. Тепловий розрахунок.

166.Автомати для герметизації жерстяної тари з продуктом. Описати послідовність підготовки до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення.

167.Багатокорпусні вакуум-випарні апарати. Призначення, будова, принцип роботи. Тепловий розрахунок.

168.Фільтруюча центрифуга ФГН-200. Призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

169.Автоклави періодичної дії для стерилізації продукту. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Тепловий розрахунок.

170.Сопловий сепаратор-розділювач для сиру. Будова, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

171.Машина для нарізання коренеплодів А9-КРВ “Ритм”. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.

172.Описати послідовність підготовки машини для нарізання коренеплодів А9-КРВ «Ритм» до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.

 

  Програма для проведення додаткового вступного іспиту

ОКР «Спеціаліст»

(для абітурієнтів на основі ступеня бакалавра / освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста,

здобутого за іншою спеціальністю)

Спеціальність 133 “Галузеве машинобудування”

Освітня програма «Обладнання переробних і харчових виробництв»

  1.  Поняття технологічної операції та її елементів. Побудова технологічної карти автомата (на прикладі).
  2.  Мета і правила проведення технологічного розрахунку машини.
  3. Структура  автоматів. Призначення елементів структури.
  4.  Мета і правила проведення кінематичного розрахунку машини.
  5. Мета, способи і правила проведення силового розрахунку машини.
  6.  Цикли руху та інтервалу переміщень робочих органів машини.
  7.  Розрахунок і конструювання циліндричних оболонок, що працюють під внутрішнім тиском.
  8.  Розрахунок і конструювання циліндричних оболонок, що працюють під зовнішнім тиском.
  9. Розрахунок еліптичних днищ на внутрішнє (і зовнішнє) тиск.
  10. Класифікація технологічних машин за характером дії (схема класифікаційної структури).
  11. Види продуктивності технологічних машин, їх з’вязок між собою.
  12. Продуктивність машин 0 і I  класів (приклади).
  13. Продуктивність машин ІІ  класа (приклад).
  14. Продуктивність машин ІІІ  класу (приклад).
  15. Продуктивність машин ІV класу (приклад
  16.  Коефіцієнти готовності і технічного використання, їх зв’язок з продуктивністю.
  17. Поняття надійності конструкції машини.
  18. Потокові лінії галузі, їх організація
  19. Специфічні властивості пакувальних матеріалів для харчових продуктів.
  20. Профільно - орієнтований картон, основні характеристики, властивості.
  21. Клеєві матеріали, клеєві стрічки, матеріали для зклеювання картонної тари.
  22. Лакування та літографування жерсті та алюмінію. Лакофарбові матеріали.
  23. Класифікація металевої тари.
  24. Закатний шов металевої тари. Типи закатних машин. Схема роботи закатної машини.
  25. Спеціальні плівки. Термозбіжні та розтягувальні плівки.
  26. Технологія пакування в полімерну плівку безперервним способом на автоматах вертикального типу.
  27. Переваги і недоліки скляної тари. Оптичні і хімічні  властивості скла.
  28. Термічні і механічні властивості скла. Склад тарного скла.
  29. Машини для транспортування сировини. Елеватор «Гусяча шия». Призначення, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.
  30. Описати послідовність підготовки машини  елеватор «Гусяча шия»до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.
  31. Машини для миття рослинної сировини. Класифікація. Вибір машин для миття в залежності від виду сировини та забруднень. Характеристика забруднень.
  32. Машини для подрібнення сировини тваринного походження. М’ясорубка МП-160. Описати послідовність підготовки машини до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.
  33. Машини дл перемішування неоднорідних харчових середовищ. Фаршезмішувач ФММ-300: підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.
  34. Протиральні машини. Призначення. Підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.
  35. Обладнання для подрібнення фрагментів в рідких середовищах. Клапані гомогенізатори: призначення, підготовка до роботи, обслуговування під час роботи та після її завершення. Скласти схему та карту мащення.
  36. Машини для розділення неоднорідних харчових середовищ в полі відцентрових сил. Сепаратори-очисники. Загальна характеристика. Призначення, будова, принцип роботи. Розрахунок продуктивності та потужності.