1. Технологія виробництва комбікормів 1-го, 2-го, 3-го, 4-го покоління. Переваги та недоліки.
  2. Технологія приймання та розміщення сипкої  та затареної сировини. Прийом, розміщення та зберігання макух і шротів. Особливості зберігання.
  3. Технологія  лущення зерна плівчастих культур (із застосуванням спеціальних лущильних машин) при виробництві комбікормів. Призначення, оцінка ефективності технологічного процесу лущення.
  4. Технологія лущення зерна плівчастих культур шляхом здрібнення з наступним просіюванням отриманих продуктів при виробництві комбікормів. Призначення технологічного процесу, оцінка ефективності.
  5. Технологія теплової обробки зернової сировини при виробництві комбікормів. Технологія підсмажування зерна та мікронізації. Призначення теплової обробки.
  6. Технологія теплової обробки зерна при виробництві комбікормів Технологія обробки зерна методом подвійного гранулювання. Призначення теплової обробки.
  7. Технологія теплової обробки зерна при виробництві комбікормів. Технологія екструдування зерна. Призначення теплової обробки.
  8. Технологія теплової обробки зерна при виробництві комбікормів.  Технологія волого-теплової обробки зерна з подальшим плющенням (обробка парою при надмірному тиску та обробка перегрітою парою при атмосферному тиску).
  9. Технологія підготовки сировини при виробництві комбікормів. Роздільне подрібнення зернової сировини. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  10. Технологія підготовки сировини при виробництві комбікормів. Подрібнення попередніх сумішей зернової, кускової та гранульованої сировини. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  11. Технологія підготовки сировини при виробництві комбікормів. Порційне подрібнення зернової та іншої сировини. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  12. Технологія підготовки незернової сировини. Технологія підготовки мучнистої сировини, розсипної трав’яної муки та шротів олійних культур при виробництві комбікормів. 
  13. Технологія підготовки кормових продуктів харчових виробництв, пресованої та кускової сировини при виробництві комбікормів. Прийом, розміщення та зберігання КПХВ.
  14. Технологія підготовки солі кухонної, кормової крейди та іншої сировини мінерального походження. Прийом, розміщення та зберігання.
  15. Технологія підготовки попередніх сумішей важкосипкої сировини (білкових і мінеральних) компонентів комбікормів. Переваги та недоліки.
  16. Технологія введення  в комбікорми рідких видів сировини. Прийом, розміщення та зберігання. 
  17. Технологія дозування та змішування компонентів комбікормів. Об'ємне дозування і змішування компонентів комбікормів. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  18. Технологія дозування та змішування компонентів комбікормів. Багатокомпонентне вагове дозування та змішування компонентів комбікормів. Переваги та недоліки.
  19. Технологія дозування та змішування компонентів комбікормів. Безперервне вагове дозування та змішування. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  20. Технологія гранулювання розсипних комбікормів. Оцінка ефективності технологічного процесу гранулювання розсипних комбікормів. Технологія виробництва комбікормової крупки. Оцінка ефективності.

Програма для проведення вступних іспитів

ОКР «Спеціаліст»
Спеціальність 181 «Харчові технології»
Освітня програма «Технологія зберігання зерна»

 

1. Сучасний стан та перспективи розвитку елеваторно-складської системи України.

2. Що називається елеватором?

3. Що називається робочою баштою елеватора?

4. Що називається силосом?

5. Що називається силосним корпусом?

6. Що називається поточною технологічною лінією? Яке обладнання вона включає?

7. Що називається виробничою дільницею хлібоприймального підприємства?

8. Призначення хлібоприймальних (заготівельних) підприємств.

9. Призначення базисних елеваторів.

10. Призначення перевалочних елеваторів.

11. Призначення фондових елеваторів.

12. Призначення виробничих елеваторів.

13. Призначення портових елеваторів.

14. Робочі очисні башти (РБО): призначення; основні операції.

15. Сушильно-очисні башти (СОБ): призначення; основні операції.

16. Що називається принциповою схемою І типу технологічного процесу елеватора?

17. Що називається принциповою схемою ІІ типу технологічного процесу елеватора?

18. Що називається робочою схемою руху зерна? Як охарактеризувати її гнучкість?

19. Призначення таблиці ходів основних норій елеватора.

20. Поясніть для чого складають таблицю ємностей елеватора.

21. Основні поняття і завдання оперативного розрахунку.

22. Що називають зведеним графіком роботи елеватора? Яке його призначення та на який часовий проміжок він будується?

23. Що називають внутрішньою і зовнішньою роботою елеватора?

24. Особливості проведення операцій приймання зерна з автомобільного транспорту.

25. Особливості проведення операцій приймання і відпуску зерна на залізничний транспорт.

26. Особливості приймання зерна з водного транспорту на елеватор і відпуску його на водний транспорт.

27. Наведіть схему побудови елеваторно-складської мережі Україні. Вкажіть переваги і недоліки.

28. Наведіть схему переміщення зерна від виробника до споживача (зернопереробних підприємств).

29. Наведіть принципову схему І типу технологічного процесу заготівельного підприємства з шахтною зерносушаркою.

30. Наведіть принципову схему І типу технологічного процесу заготівельного підприємства з рециркуляційною зерносушаркою.

31. Наведіть принципову схему І типу технологічного процесу базисно-перавалочного підприємства.

32. Наведіть принципову схему І типу технологічного процесу виробничого підприємства.

33. Наведіть схему лінії приймання зерна з автомобільного транспорту. Вкажіть її відмінні ознаки від ліній приймання зерна з водного і залізничного транспорту.

34. Наведіть схему лінії приймання зерна з залізничного транспорту. Вкажіть її відмінні ознаки від ліній приймання зерна з водного і автомобільного транспорту.

35. Наведіть схему лінії приймання зерна з водного транспорту. Вкажіть її відмінні ознаки від ліній приймання зерна з автомобільного і залізничного транспорту.

36. Наведіть схему лінії відпуску зерна на залізничний транспорт. Яку роль у них виконують відпускні накопичувальні бункери?

37. Наведіть схему лінії відпуску зерна на водний транспорт. Вкажіть її відмінні ознаки від ліній відпуску зерна на залізничний транспорт.

38. Наведіть схему лінії відпуску зерна на підприємство. Вкажіть роль бункерів у ній.

39. Наведіть схему лінії відпуску зерна на автомобільний транспорт. Охарактеризуйте обладнання.

40. Наведіть схему лінії очищення зерна на елеваторі. Охарактеризуйте технологічне обладнання.

41. Наведіть схему лінії очищення зерна в башті РБО-3×100 виробничої дільниці ХПП. Охарактеризуйте обладнання лінії та її недоліки.

42. Наведіть схему лінії сушіння зерна на заготівельному елеваторі. Охарактеризуйте технологічне обладнання.

43. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: протягом tН = 0,5 год бункер ємкістю ЕБ = 50 т наповняється зерном із продуктивністю QН = 40 т/год, а потім спорожняється з продуктивністю QО = 20 т/год.

44. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: накопичувальний бункер приймання зерна з автотранспорту ємкістю ЕБ = 50 т наповняється протягом tН = 0,5 год із продуктивністю QН = 40 т/год. Протягом tвідл. = 0,2 год після наповнення бункера зерно в ньому знаходиться без руху, а потім бункер випорожняється з продуктивністю Qв = 20 т/год.

45. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: накопичувальний бункер відпускання зерна на залізничний транспорт ємкістю ЕБ = 200 т протягом tН = 1,5 год одночасно наповняється і випорожняється з продуктивністю QН = QВ = 60 т/год.

46. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: надсепараторний бункер ємкістю ЕБ = 120 т наповняється зерном із продуктивністю QН = 40 т/год і одночасно випорожняється з продуктивністю QВ = 20 т/год, ЕП = 100 т.

47. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: накопичувальний бункер приймання зерна з автотранспорту ємкістю ЕБ =140 т наповняється протягом tН = 5 год із продуктивністю QН = 10 т/год. Коли необхідно почати випорожнення бункера з продуктивністю QВ = 25 т/год, щоб випорожнення і наповнення закінчилися одночасно?

48. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: у бункер ємкістю ЕБ = 300 т надходить партія зерна масою ЕП = 350 т із продуктивністю QН = 70 т/год. Через tНВ = 3 год після початку наповнення одночасно з наповненням відбувається випорожнення бункера з продуктивністю QВ = 50 т/год, тобто QН > QВ.

49. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: у бункер ємкістю ЕБ = 300 т надходить партія зерна масою ЕП = 350 т із продуктивністю QН = 70 т/год. Через tНВ = 3 год після початку наповнення одночасно з наповненням відбувається випорожнення бункера з продуктивністю QВ = 70 т/год, тобто QН = QВ.

50. Оцініть графо-аналітичним методом роботу бункера за наступними даними: у бункер ємкістю ЕБ = 300 т надходить партія зерна масою ЕП = 350 т із продуктивністю QН = 50 т/год. Через tНВ = 3 год після початку наповнення одночасно з наповненням відбувається випорожнення бункера з продуктивністю QВ = 70 т/год, тобто QН < QВ.

 

Програма для проведення додаткового вступного іспиту

(для абітурієнтів на основі ступеня бакалавра / освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста,

здобутого за іншою спеціальністю)

ОКР "Cпеціаліст"

Спеціальність 181 «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

  1. Технологія виробництва комбікормів 1-го, 2-го, 3-го, 4-го покоління. Переваги та недоліки.
  2. Технологія приймання та розміщення сипкої  та затареної сировини. Прийом, розміщення та зберігання макух і шротів. Особливості зберігання.
  3. Технологія  лущення зерна плівчастих культур (із застосуванням спеціальних лущильних машин) при виробництві комбікормів. Призначення, оцінка ефективності технологічного процесу лущення.
  4. Технологія лущення зерна плівчастих культур шляхом здрібнення з наступним просіюванням отриманих продуктів при виробництві комбікормів. Призначення технологічного процесу, оцінка ефективності.
  5. Технологія теплової обробки зернової сировини при виробництві комбікормів. Технологія підсмажування зерна та мікронізації. Призначення теплової обробки.
  6. Технологія теплової обробки зерна при виробництві комбікормів Технологія обробки зерна методом подвійного гранулювання. Призначення теплової обробки.
  7. Технологія теплової обробки зерна при виробництві комбікормів. Технологія екструдування зерна. Призначення теплової обробки.
  8. Технологія теплової обробки зерна при виробництві комбікормів.  Технологія волого-теплової обробки зерна з подальшим плющенням (обробка парою при надмірному тиску та обробка перегрітою парою при атмосферному тиску).
  9. Технологія підготовки сировини при виробництві комбікормів. Роздільне подрібнення зернової сировини. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  10. Технологія підготовки сировини при виробництві комбікормів. Подрібнення попередніх сумішей зернової, кускової та гранульованої сировини. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  11. Технологія підготовки сировини при виробництві комбікормів. Порційне подрібнення зернової та іншої сировини. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  12. Технологія підготовки незернової сировини. Технологія підготовки мучнистої сировини, розсипної трав’яної муки та шротів олійних культур при виробництві комбікормів.
  13.  Технологія підготовки кормових продуктів харчових виробництв, пресованої та кускової сировини при виробництві комбікормів. Прийом, розміщення та зберігання КПХВ.
  14.  Технологія підготовки солі кухонної, кормової крейди та іншої сировини мінерального походження. Прийом, розміщення та зберігання.
  15. Технологія підготовки попередніх сумішей важкосипкої сировини (білкових і мінеральних) компонентів комбікормів. Переваги та недоліки.
  16.  Технологія введення  в комбікорми рідких видів сировини. Прийом, розміщення та зберігання.
  17.  Технологія дозування та змішування компонентів комбікормів. Об'ємне дозування і змішування компонентів комбікормів. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  18. Технологія дозування та змішування компонентів комбікормів. Багатокомпонентне вагове дозування та змішування компонентів комбікормів. Переваги та недоліки.
  19.  Технологія дозування та змішування компонентів комбікормів. Безперервне вагове дозування та змішування. Переваги та недоліки, оцінка ефективності.
  20. Технологія гранулювання розсипних комбікормів. Оцінка ефективності технологічного процесу гранулювання розсипних комбікормів. Технологія виробництва комбікормової крупки. Оцінка ефективності.

 

Спеціальність 181  «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

1. Стан мукомельно-круп'яної  промисловості України. Об’єми виробництва зерна, крупи та муки. Світові тенденції вдосконалення технології переробки зерна.

2. Характеристика сит, які використовуються в мукомельно-круп’яній промисловості.

3. Класифікація помелів пшениці і жита. Асортимент продукції, що виробляється продукції.

4. Технологічна схема односортного 87-%ного обдирного помелу пшениці. Технічна характеристика систем здрібнення, режими систем, якість готової продукції.

5. Технологічна схема та характеристика етапу крупоутворенння сортового помелу на комплектному обладнанні. Технічна характеристика, режими систем.

6. Виробництво круп із проса: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

7. Виробництво круп із ячменю: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

8. Виробництво круп із рису: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

9. Виробництво круп із гречки: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

10. Виробництво круп із вівса: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

 

Спеціальність 181  «Харчові технології»

Освітня програма «Технології зберігання і переробки зерна»

1. Стан мукомельно-круп'яної  промисловості України. Об’єми виробництва зерна, крупи та муки. Світові тенденції вдосконалення технології переробки зерна.

2. Характеристика сит, які використовуються в мукомельно-круп’яній промисловості.

3. Класифікація помелів пшениці і жита. Асортимент продукції, що виробляється продукції.

4. Технологічна схема односортного 87-%ного обдирного помелу пшениці. Технічна характеристика систем здрібнення, режими систем, якість готової продукції.

5. Технологічна схема та характеристика етапу крупоутворенння сортового помелу на комплектному обладнанні. Технічна характеристика, режими систем.

6. Виробництво круп із проса: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

7. Виробництво круп із ячменю: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

8. Виробництво круп із рису: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

9. Виробництво круп із гречки: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.

10. Виробництво круп із вівса: асортимент, норми виходу готової продукції; сировина для виробництва.